AZ EMFESZ visszakerült a jogos tulajdonosához, tette közzé a Mabofi. A Fővárosi Bíróság Cégbírósága ugyanis 2011. november 8-i hatállyal helyreállította a ciprusi Mabofi Holdings 100 százalékos tulajdonjogát az egykor második legnagyobb magyar gázpiaci szereplő, az  EMFESZ Kft.-ben.

„Az igazságszolgáltatásnak csaknem négy évre volt szüksége, hogy a bíróságok, beleértve a Kúriát, véglegesen meg nem történtnek nyilvánítsák a cég 2009. április 28-i csalárd eladását és visszajegyezzék a jogos tulajdonost” – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben. A dokumentum emlékeztet, hogy Góczi István, az EMFESZ akkori ügyvezetője 1 dollárért adta el Dmitro Firtas ukrán üzletember cégcsoportjához tartozó vállalkozást a máig ismeretlen hátterű svájci Rosgas AG-nak Az új tulajdonos kezében az EMFESZ, amely 2008-ban még 1,1 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, folyamatosan leépült, elveszítette a vagyonát, gázkereskedelmi engedélyeit és végül az ügyfeleit is. A feljelentések nyomán a nyomozó hatóságok is elismerték az eltulajdonítás tényét, azonban  egy szakértői véleményre hivatkozva, amely szerint  a cégnek az eladás időpontjában negatív értéke volt, megszüntették a bünügyi vizsgálatot Góczi István ellen.

A Mabofi szakértői részletesen tanulmányozni fogják az elmúlt évekre vonatkozó és birtokukba kerülő dokumentumokat, hogy megállapítsák az eltűnt cégvagyon sorsát és megtegyék a szükséges jogi lépéseket a csalárd ügyletben résztvevők felelősségre vonása érdekében.