A nagybani búzaárakat letöri az új termés érkezése, és várhatóan további csökkenést hoz a közeljövő – írja a dawn.com, Közép-Ázsia legtekintélyesebb gazdasági portálja.

Az aratás már megkezdődött Pakisztán egyes részein, máshol április közepére várják a kalászos gabonák termésének betakarítását.
A pakisztáni tartományok már elkezdték felvásárolni a termés egy részét a gazdáktól, máshol pedig a közraktárak központjainak létrehozásán fáradoznak a helyhatóságok. A felvásárolt mennyiséget malmoknak adják tovább.

A központilag irányított közraktárakat is létrehozó vállalat a hírek szerint kilenc millió tonna gabonát vásárolnának fel, hogy azt stratégiai célokra hasznosítsák. Mindezen túl célzott vásárlásokkal léphet közbe a szervezet.

Az új termés megjelenése és megvásárlása lefelé nyomja az árakat. Mivel a déli féltekén és egyes, az egyenlítőhöz közelebb eső országokban már új termés van, jelentősen mérséklődhet a búza és más gabonák világpiaci ára. A termények korábban rekordáron keltek el az árutőzsdéken, részben a kereslet élénkülése, részben a tavalyi globális aszály okozta szűkösség miatt is.