Az idén háromszor annyi munkát kívánnak elvégezni a fehéroroszországi atomerőmű építésén, mint tavaly. Az ország kormánya által megszabott feladatról Alekszandr Ozerec fehérorosz energetikai miniszter tájékoztatta a napokban a létesítmény építését irányító operatív bizottságot.

 Ugyanott a két kivitelező cég (Atomsztrojexport, NIAEP) nevében Jurij Pusztovoj kijelentette, hogy 2013 szeptemberében be kell fejezni a munkát az üzemi terület mind a 62 létesítményén, illetve a létesítményen kívüli hálózatok és berendezések azon objektumain is, amelyek együtt adják a termelői bázis működését. A következő elsődleges létesítményeket nevezte meg: a közüzemi és ivóvíz, illetve a tűzoltáshoz használt víz ellátó hálózatai és berendezései; a különleges fémszerkezetek és vázak épülete a hidegraktárral; a tisztítóberendezések, valamint a háztartási és ipari vizek, illetve a csapadékvizek elvezetésére szolgáló létesítményen kívüli csatornarendszer. E létesítmények építése várhatóan április elején kezdődnek.

A megbeszélésen szóba került a kiszolgáló bázisra és a fő építkezési területre szánt berendezéseinek beszerzése és leszállítása is. A 2. blokk építési területén 2013. február 1-én indultak a földmunkák. Jelenleg a munka párhuzamosan halad mind a két blokknál. A fentiekről a Rusatom Overseas tájékoztatta lapunkat. A 2011-ben létrejött társaság feladata az orosz atomtechnológiák külföldi terjesztésének elősegítése.

Anyacége, az oroszországi nukleáris ipart összefogó Roszatom számára azonban kedvezőtlen hírek is érkeztek a nuclear.ru, illetve a ru.delfi.lt híre szerint. Litvánia ugyanis jelezte, hogy nem vesz részt az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi területre tervezett Balti Atomerőmű már megkezdett építésében. Algirdas Butkevicius miniszterelnök azért igyekszik nyugtatni politikai ellenfeleit, mert a múlt hónapban előbb Vydas Gedvilas, a parlament alelnöke, majd maga Butkevicius is találkozott a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern képviselőivel. Megbeszéléséről, amely az uniós csatlakozás előfeltételeként bezárt ignalinai atomerőműben zajlott, a kormányfő közölte: a Roszatom munkatársai a Kruonisban működő szivattyús energiatároló felől érdeklődtek. Azt akarták megtudni, be lehet-e azt kapcsolni az épülő erőmű áramellátásába. Az első energiablokkja a tervek szerint 2016-ban kezdi meg működését a kalinyingrádi területen. A beruházásba be akarnak vonni magánbefektetőket is, akik összesen 49 százalékos tulajdonrészt kaphatnának a létesítményből. Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgató-helyettese tavaly szeptemberben azt mondta, hogy több céggel is tárgyalnak.