Cégvilág

Kudarcba fulladt a kórházi áramközbeszerzés

Egyetlen energiaszolgáltató sem tett ajánlatot a kórházak közös villamosenergia-beszerzésére kiírt eljáráson – tudta meg a Világgazdaság. A központi árambeszerzés kudarca után egyre távolibbnak látszanak a milliárdos megtakarítási célok.

A kórházvezetőknek megküldött, március 5-i keltezésű tájékoztató levél szerint, amelyet a kórházak fenntartója, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) főigazgatója, Török Krisztina jegyez, az ajánlattételi határidő január 30-án járt le. A levélből nem derül ki, miért várt a Gyemszi mégis több mint egy hónapot az érintettek tájékoztatásával.

A késedelem különösen érthetetlen, mivel Török Krisztina Gyemszi-főigazgató most arra kéri a kórházvezetőket, hogy 2013. június végéig, „de legkésőbb az új közbeszerzési eljárás eredményes lezárásáig, 30 napos felmondási határidővel intézkedjenek az intézmények megfelelő villamos-energiaellátásáról”.

Amennyiben az intézményvezetők törvényszerűen járnak el, a legtöbbjüknek most mégis csak ki kell írniuk azt a közbeszerzést, amit a központi közbeszerzés miatt tavaly a Gyemszi már nem engedélyezett a számukra. A Gyemszi által előírt feltételekkel azonban ez nemcsak időben nem hozható tető alá, de az is biztos, hogy ilyen körülmények között nem lehet előnyös árat kialkudni – állítják szakértők.


Márpedig az ár több szempontból is kulcskérdés. Egyrészt már az Egészségügyi Államtitkárság nyilvántartása szerint is csaknem 115 milliárd forintra emelkedett a kórházak adóssága tavaly év végére.  Másrészt Szócska Miklós államtitkár éppen a milliárdok megspórolásával indokolta, hogy a földgázt, a villamos-energiát, a gyógyszert és az orvostechnikai eszközöket tavaly óta fokozatosan központilag szerzik be az államosított egészségügyi intézményeknek.


Az áramközbeszerzés eredménytelenségének tükrében sajátos fényt kap, hogy Török Krisztina, a Gyemszi főigazgatója tavaly novemberben sajtótájékoztatón tényként közölte: a központi áramközbeszerzésen, amely egyelőre csak az országos intézeteket és két megyei kórházat érint, az eddigi 25 forint/kilowattórás átlagárat 20,3 forintra tudták leszorítani. Akkor az is elhangzott: azt tervezik, hogy az összes egészségügyi intézményre kiterjedő nagy villanyáram-közbeszerzés még lejjebb viszi majd az árat, mert a 12 olyan fővárosi kórházban jelenleg szavatolt legalacsonyabb árról indul majd a licit.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek