Cégvilág

Színesfémtolvajok nehezítik a helyreállítást

Színesfémtolvajok nehezítik az áramszolgáltatás helyreállítását Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A honvédség is segíti a közműszolgáltatások helyreállítását. Szabolcsban 66 településen nem volt áram vasárnap délben.

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. vasárnap arról számolt be, hogy az időjárás miatt kritikus helyzetbe került térségben megjelentek a színesfémtolvajok, akik a földön fekvő vezetékeket próbálják eltulajdonítani. Az áramszolgáltató hangsúlyozta: ezzel a tolvajok nemcsak a helyreállítás eredményességét sodorják veszélybe, hanem saját testi épségüket is veszélyeztetik.

A rendőrségre szombat este érkezett bejelentés, hogy Tiszacsermely térségében a leszakadt villanyvezetéket baltával darabolják. A megzavart két elkövető menekülés közben hátrahagyta a már szakaszolt huzalokat, illetve a baltát is. A rendőrség lopás kísérlete miatt indított eljárást az ügyben, egyelőre ismeretlen elkövetőkkel szemben.

Az ÉMÁSZ Nyrt. vasárnap közölte, hogy ellátási körzetében, Észak-Magyarországon tizennégy Bodrogközi település kivételével vasárnap délelőttre mindenhol helyreállt a szolgáltatás. A Bodrogköz, Hegyköz, és Taktaköz áramellátását csütörtök óta mintegy 18 ezer fogyasztási helyen bénította meg a havazás és az orkánerejű szél, csaknem 60.000 lakos maradt áramellátás nélkül hosszabb-rövidebb időre. A szolgáltató minden emberét és eszközét a kritikus területre irányította, hogy a hibákat elhárítsák.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, jelenleg 66 településen szünetel a szolgáltatás - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője vasárnap délben. Tóth Gabriella elmondta: több helység is van, ahol már csak néhány háztartást érint az áramkimaradás. A magas és középfeszültségű hálózatok működésének visszaállítása komoly munkaerőt igényel, az E.ON Zrt. szerelőinek 270 kidőlt oszlopot kell helyreállítania.

A lakosság nagy része az áramkimaradáskor a hóban helyezte el a hűtő tartalmát, így nem érte kár, amíg a szolgáltatás visszaállt. Néhány háztartásnál a rendkívüli hideg időjárás ellenére azonban előfordulhat romlott élelmiszer; ezeket - a fertőzésveszély elkerülése érdekében - a NyírVV Kht. által működtetett állategészségügyi telepen lehet leadni.

A Magyar Honvédség katonái továbbra is folyamatosan részt vesznek a rendkívüli időjárási körülmények miatt kialakult helyzet felszámolásában, jelenleg a közműszolgáltatások helyreállításában segítenek több helyen. A Honvédelmi Minisztérium (HM) közölte, hogy az 5. Bocskai István Lövészdandár két PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas járműve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrány térségében segíti a vezetékek helyreállítását. A néhol másfél méteres mélységet is meghaladó vizes, mocsaras terület gyalogosan vagy egyéb járművel megközelíthetetlen, így biztonsággal csak a PTSZ platójáról tudnak dolgozni a szakemberek. Jelenleg az első magasfeszültségű távvezetékoszlopot próbálják helyreállítani, emellett azonban a több hektárnyi területen oszlopok sora dőlt ki, vagy került víz alá.

A Bocskai-dandár katonái harmadik napja segítenek több település áram- és vízellátásában. Két aggregátorral járják az áramszolgáltatás nélkül maradt területeket. Az egyik szerkezetet vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándtól 2 kilométerre található Szenna-tanyán vetették be. A másik aggregátorral a bocskais katonák és az ÉMÁSZ Nyrt. szakemberei Tiszakarád utcáit járják azért, hogy az ott található transzformátorállomásokon keresztül árammal lássák el a lakosokat.

áramellátás ÉMÁSZ Nyrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megye Magyar Honvédség Észak-Magyarország NyírVV Kht. E.On Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Kapcsolódó cikkek