Cégvilág

Vinné a Gazprom a gönyűi erőművet

Az orosz Gazprom érdeklődik az E.On gönyűi erőműve megvásárlása iránt, az MVM-mel magyarországi gázüzemű egységek üzemeltetésére készül, és beszállna az E.Ontól átveendő gáztárolók működtetésére is. A cég elnöke, Viktor Alekszejevics Zubkov ma veszi át a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét Budapesten

Az E.On gönyűi erőműve is érdekli az európai kogenerációs létesítmények felvásárlásáról lényegében minden partnerével egyeztető Gazpromot – erősítették meg lapunk értesülését több forrásból is. Az orosz társaság azért szállna be Európa-szerte az áramtermelésbe, hogy a villamos energia eladásán keresztül ellensúlyozza a gázáringadozások miatt hullámzó bevételeit, ez utóbbiról az Interfax orosz hírügynökséget tájékoztatták a Gazpromnál.

Úgy tudjuk, az E.On is nyitott a 2011 őszén átadott, s az ország legnagyobb hatásfokú erőműveként számon tartott gönyűi egység eladására, a két cég már fel is vette a kapcsolatot. A gázüzemű erőmű kihasználtsága ugyanis nem éri el a 30 százalékot, mert a magas gáz- és a nyomott áramárak mellett nem tud nyereséget termelni. Más lesz a helyzet, ha majd saját tulajdonosától, a Gazpromtól kapja a gázt, versenyképességet garantáló áron. Az erőmű építéséről 2006-ban határoztak, az akkor bejelentett akkor 270 millió eurós beruházási összeg az átadásra 400 millióra nőtt.

Információink szerint más tervei is vannak a Gazpromnak: az MVM-mel keresi a partnerséget itteni gázüzemű erőművek közös üzemeltetésére. Bár ezen belül nyitott a közös létesítésre is, reálisabb terv az amúgy is meglévő, de nem, vagy csak alig működtetett blokkok együttes felújítása és munkára fogása. Ilyenek például az MVM litéri tartalékkapacitásai, vagy a várpalotai erőmű.

A Gazprom arra is vár, hogy az MVM tulajdonába kerüljön az E.On gáztároló és gáznagykereskedő érdekeltsége. Ekkor ugyanis részt venne az érintett tárolók üzemeltetésében a Déli Áramlat gázvezetékhez kapcsolódóan, de tulajdonrészt nem kíván venni a tárolókban. Forrásunk szerint a magyar fél jól kihasználhatná, hogy miután a Gazprom az uniós szabályozás miatt elesett attól, hogy irányítói szerephez jusson az ausztriai baumgarteni gázközpontban, most erősen érdekelt egy másik hasonló, tehát például magyarországi pozíció megszerzésében. Úgy tudjuk, hogy viszont a Déli Áramlathoz Magyarországon éppen elég lenne 3 milliárd köbméternyi gáztároló kapacitás, a még biztonsági tárolóval 5,5 milliárdot kitevő országos kapacitás fölöslegesen nagy jelenlegi piaci helyzet szerint.

Az E.On érdekeltségek megvétele, és a Gazprom-MVM kapcsolat kiépítése után azonban még egy fontos rendeznivaló lesz a magyar-orosz gázkapcsolatokban. Hiába kerül ugyanis a gáznagykereskedő társaság az MVM-hez, a Gazprom az eladási szerződéseket eddig sem az E.On Földgáz Trade-vel, hanem az orosz-német Panrusgáz Zrt.-vel kötötte.
Az MVM előtt tehát két út áll: vagy a Panrusgáztól veszi az orosz gázt, vagy kivásárolja belőle az E.On Ruhrgast. Közvetlenül ugyanis – egyelőre – továbbra sem vásárolhat orosz gázt.

Ma veszi át Viktor Zubkov a kitüntetését

Ma délután veszi át Budapesten Viktor Alekszejevics Zubkov, a Gazprom igazgatósági elnöke a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozat elismerést. A kitüntetést tavaly októberben kapta a kétoldalú magyar-orosz politikai, gazdasági, kulturális, üzleti kapcsolatok fejlesztéséért, de csak most nyílik módja átvenni. A ceremónia után Orbán Viktor miniszternőkkel is tárgyal. Viktor Zubkovnak a továbbiakban is fontos szerepe lehet a magyar-orosz „retrobiznisz”, azaz a régi magyar exporttermékek kivitelének felélesztésében. Társelnöki helyét a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottságban már átvette az orosz mezőgazdasági miniszter, előbb-utóbb a magyar társelnök, Matolcsy György utódját is ki meg kell jelölni.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek