Cégvilág

A kormány már az olcsó gyógyszerekkel is kampányol

A betegek hét, az egészségbiztosító pedig 28 milliárd forintot spórolt tavaly azzal, hogy a leggyakrabban szedett gyógyszerek gyártóit rendszeres árcsökkentési licitre kényszeríti. A szinte választási sikerpropagandaként tálalt adatok mellett a gyógyszercégek szerint azonban azt sem kellene elhallgatni, hogy ezzel együtt az elmúlt két évben összesen csaknem 900 készítmény veszítette el a tb-támogatását és ezzel a lehetőségét annak, hogy a betegek továbbra is olcsón jussanak hozzá.

A 2011 őszén bevezetett úgynevezett vaklicit lényege, hogy az OEP árversenyt hirdet az azonos hatóanyagot tartalmazó, vagyis ugyanazzal a terápiás hatással rendelkező gyógyszerek között. A cégek nem ismerik egymás ajánlatát, így vakon licitálnak. Az egészségbiztosító a legalacsonyabb árú termék árát referenciaárnak tekinti, és ahhoz képest nyújt támogatást a hatóanyag-csoportba tartozó többi terméknek is.

Az eljárásba a leggyakrabban szedett támogatott orvosságokat – vérnyomás- és koleszterincsökkentőket, antidepresszánsokat stb. – vonták be, amit mintegy 2,5 millió beteg naponta alkalmaz.

A vaklicittel eddig négy alkalommal összesen 1305 készítmény árát sikerült leszorítani, átlagosan 35 százalékkal – közölte Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója, hozzátéve, hogy volt példa csaknem 80 százalékos árcsökkentésre is. Így kellett ezért a betegeknek ezekre az orvosságokra tavaly 7 milliárddal kevesbbet költeniük, mint egy évvel korábban.
Míg az egészségbiztosító szerint tehát a vaklicit egyértelműen siker, a gyógyszergyártók szerint a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy 2011 októbere és ez év júliusa között összesen 893 termék került, illetve kerül ki a támogatásból, ezen belül 324 magyar készítmény – mondta a Világgazdaságnak a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója, Ilku Lívia. Bidló Judit, az OEP Ártámogatási Főosztályának vezetője ugyan igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy ez csak a támogatott szerek 5 százaléka, és mindenütt van „helyettesítő” orvosság, általában több is, Ilku Lívia tájékoztatása szerint több tucat olyan gyógyszercsoport van, ahol mindössze 1-3 készítmény maradt csak a referencia, vagyis a támogatott ársávban. Ez szerintük veszélyezteti a folyamatos betegellátást, főként az egytermékes csoportokban, ahol nem áll más gyógyszer a betegek rendelkezésére.

Azzal kapcsolatban, hogy az egészségbiztosító továbbra is élni kíván a vaklicit eszközével, a Magyosz igazgatója azt mondta: mindig vannak és lesznek is „vadul licitáló” gyártók, akik például a felhalmozódott készleteiktől akarnak megszabadulni, de valójában nem követnek hosszabb távú motivációkat. Az árspirállal elért extrém alacsony árak egy része viszont már devalválja a gyógyszer, a kezelés értékét.  

Világgazdaság Online-Haiman Éva-->

vaklicit gyógyszer támogatás Magyosz
Kapcsolódó cikkek