Cégvilág

Húszmilliárd felett költöttek két év alatt a panelprogramra

Az elmúlt két évben a különböző panelprogramok keretében 21,32 milliárd forint támogatást fizetett ki a kormány ki, s ebből mintegy 60.000 lakás korszerűsítése történt meg – közölte a parlament honlapján egy írásbeli kérdésre válaszolva a nemzeti fejlesztési miniszter.

„Hány lakás energetikai korszerűsítése valósult meg a panelprogram keretében?” – kérdezte írásban több MSZP-s országgyűlési képviselő is Németh Lászlóné tárcavezetőt. Józsa István, Szekeres Imre, Kovács Tibor, Tukacs István arra emlékeztettek, hogy az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának március 11-i ülésén Némethné azt mondta panelprogrammal kapcsolatban, hogy „2011 második feléből származik az a szám, hogy nagyjából 14 milliárdos csomag áll fedezet nélkül. Tehát 14 milliárdos volt azoknak az elbírált pályázatoknak az összege, amelyek forráshiány miatt nem kerültek kifizetésre. „Most azt szeretném csak jelezni, hogy ebben a pillanatban 4,4 milliárdos a forráshiányunk. Azt is mondhatom, hogy ez nem jó hír, de mindenesetre itt jelentős csökkentést tudtunk elérni az elmúlt időszakban” – hangoztatta az ülésen a miniszter.

Némethné írásbeli válaszában azt közölte, hogy a Zöld Beruházási Rendszer 2009-ben kiírt Klímabarát Otthon Alprogram, „az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás csökkentést és energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése, felújítása céljából nyújtott támogatása” című (ZBR-Panel II.) konstrukcióját 14 milliárd forintos fedezethiánnyal vették át a kormányváltáskor. A tárcavezető szerint a ZBR pályázatok közötti átcsoportosítással az ETS 11 kvóták, valamint az ETS III. kvóták úgynevezett korai aukciója révén a finanszírozás hiány 2013. februárjára 4,4 milliárd forintra csökkent.
„Az eddig várakozó – 2009-ben fedezethiánnyal sújtott – pályázatok támogatásához szükséges összegnek ezzel már több, mint a kétharmada rendelkezésre áll" – hangoztatta Némethné.

A tárcavezető közölte, hogy az elmúlt két évben a különböző panelprogramok keretében 21,32 milliárd forint támogatást fizettek ki, ebből mintegy 60.000 lakás korszerűsítése történt meg. A ZBR-Panel II. alprogramban forrásátcsoportosítások után több mint 16,7 milliárd forint támogatást ítéltek meg az elmúlt két és fél évben, ami 30 ezer család otthonának felújításához járult hozzá. Némethné szerint a kormány az energiahatékonyság növelését és a megújuló energiák alkalmazásának elterjesztését 2010 óta 150 milliárd forint támogatással segítette elő. A 2014-20 közötti időszakra tervezett uniós költségvetésben hangsúlyos szerepet tölt be a megújuló energiaforrások felhasználásának fokozása és az energiahatékonyság növelése, ezért a tárcavezető szerint ebben az időszakban újabb támogatási konstrukciók kiírása várható.

németh lászlóné felújítás panelprogram nemzeti fejlesztési miniszter
Kapcsolódó cikkek