Cégvilág

Már több mint egymilliárdos kötbért fizetett az Eurovegas

Az Eurovegas Hungary 2013 márciusáig összesen 1,082 milliárd forint összegű késedelmi kötbért fizetett meg a magyar állam részére – derül ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter leveléből. Mivel teljesítik a kötbérfizetési kötelezettséget, így nem lehet felmondani a koncessziós szerződést.

Naponta 1,370 millió forint késedelmi kötbért fizet 2011. január elsejétől az Eurovegas Hungary a magyar államnak, mivel a koncessziós szerződés alapján az a cég a koncesszió-köteles tevékenység gyakorlását nem kezdte meg a tevékenység megkezdésére előírt határidőben – írta a tárcavezető Varju Lászlónak. Az MSZP-s országgyűlési képviselő azt kérdezte írásban a tárcavezetőtől, hogy „Lesz-e idegenforgalmat is növelő I. kategóriába tartozó játékkaszinó?” Varju arra emlékeztetett, hogy a szerencsejáték szervezéséről, valamint a koncesszióról szóló törvény alapján az államháztartásért felelős miniszter és az Eurovegas Hungary között, Győr-Sopron megye közigazgatási területére vonatkozóan, I. kategóriába tartozó játékkaszinóban folyó szerencsejáték szervezés gyakorlására koncessziós szerződés jött létre 2006. augusztus 4-én. A szerződés szerint a koncesszió-köteles tevékenység gyakorlásának megkezdése 2011 volt, ami Varju tudomása szerint nem történt meg. A szocialista honatya arra is emlékeztette Vargát, hogy ugyancsak a szerencsejáték szervezéséről, valamint a koncesszióról szóló törvény alapján az államháztartásért felelős miniszter és az Álomsziget Entertainment Zrt. között, Budapest és Pest megye közigazgatási területére vonatkozóan, I. kategóriába tartozó játékkaszinóban folyó szerencsejáték szervezés gyakorlására koncessziós szerződés jött létre 2008. július 23-án.

Varga Mihály leírta Varju Lászlónak, hogy az Eurovegas a mai napig rendszeresen teljesíti a már említett késedelmi-kötbérfizetési kötelezettségét. A tárgyhónapban fizetendő késedelmi kötbért a koncessziós szerződés szerint a koncesszióba vevő havonta egy összegben, utólag, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig köteles megfizetni.

„Mivel a koncesszióba vevő rendszeresen és hiánytalanul eleget tesz késedelmi-kötbérfizetési kötelezettségének, ezért erre hivatkozással a Magyar Állam nem jogosult a koncessziós szerződés felmondására és meghiúsulási kötbért sem érvényesíthet az Eurovegas Hungary-val szemben" – hangoztatja Varga. Erre többek között akkor lenne lehetőség, amennyiben koncesszióba vevő nem fizetné meg határidőben a koncessziós szerződés szerinti késedelmi kötbért, és e fizetési kötelezettségének 15 napos póthatáridő biztosítását követően sem tenne eleget. Ebben az esetben koncesszióba jogosulttá válna a koncessziós szerződést felmondani és a koncesszióba vevővel szemben egyszeri, 500 millió forint összegű meghiúsulási kötbért érvényesíteni azzal, hogy a meghiúsulási kötbér összegébe a már megfizetett késedelmi kötbér összege beszámít.

Nemrég derült ki egyébként, hogy a magyar-osztrák-szlovák hármas határ közelébe tervezett szórakoztató komplexum kivitelezője a Market Zrt. lehet, amely a Ferencváros stadionját is építheti. A Kisalföld szerint a 17 éves múltra visszatekintő, a Wing Zrt. résztulajdonában lévő társaság eddig félezernél is több létesítményt épített fel 380 milliárd forint értékben. A cég 2011-et 50 milliárd forint feletti bevétellel és 2,2 milliárdos adózott eredménnyel zárta.

A Magyar Állam és az Álomsziget Entertainment Zrt. közt létrejött koncessziós szerződésről Varga azt írta, hogy a kontraktus szerint a koncesszióba vevő a koncessziós díjat a koncesszió időtartamára köteles megfizetni. A szerződés szerint a koncesszió tartamának kezdő időpontja az a nap, amellyel a koncesszió-köteles tevékenység állami felügyeletét ellátó hatóság a koncesszió-köteles tevékenység folytatásához a mindenkori hatályos jogszabályok által előírt engedélyt a koncessziós társaságnak megadja, vagy amennyiben ez nem alkalmazható, akkor 2012. július 1. napja.

A nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy a koncessziós díj megfizetéséről jogvita van folyamatban, amelynek során a felperesi keresetlevéllel kapcsolatosan az állam képviselője a perben fogja kifejteni jogi álláspontját. Az állam pedig érvényesíteni fogja az őt megillető díj- és egyéb fizetési igényeket.

Eurovegas nemzetgazdasági miniszter kaszinó kötbér Varju László Álomsziget Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek