Cégvilág

Máris bírálják a kormány földosztási programját

Nyílt levélben fordult a vidékfejlesztési miniszterhez a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete (MÉDOSZ), tiltakozva amiatt, hogy a kormány még ebben az évben meghirdeti azokat a földterületeket, amelyeknek 2017-ben lejár a haszonbérleti szerződése.

A szakszervezet MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében emlékeztet arra, hogy a kormány szerdai ülésén a Földet a gazdáknak! elnevezésű program keretében arról döntött, hogy mindazon állami földterületeket, amelyeknek a haszonbérleti szerződése 2017. május 31-ig lejár, még ebben az évben meghirdeti, és a pályázatokat elbírálja.

A szakszervezet hangsúlyozza, hogy tagságának jelentős része a mezőgazdasági nagyüzemekben dolgozik, munkahelyüket, egyben saját és családjuk megélhetését azon társas vállalkozások léte jelenti, amely ellen ez a program szól.

A MÉDOSZ szombati kongresszusán 13 pontos állásfoglalást fogalmazott meg, ebben tiltakoznak az ellen, hogy minden alternatíva nélkül ellehetetlenítsék a munkahelyüket. Véleményük szerint ezzel az intézkedéssel a kormány közel nyolcezer embernek üzente meg, hogy "készüljenek, rövidesen megszűnik a munkaviszonyuk".

Kiemelik, hogy a rendszerváltás óta a munkahelyek tekintetében a legnagyobb veszteséget szenvedték el a nemzetgazdasági ágazatok közül. A kárpótlás során tömegével lettek munkanélküliek a mezőgazdasági dolgozók. "Egy kárpótlást túléltünk, most egy politikai földosztás áldozataivá akarnak tenni bennünket!" - fogalmaznak.

Véleményük szerint a 2017-ben lejáró szerződéseket 3-4 évvel korábban elosztogatni egyenlő a vállalkozások megsemmisítésével, hiszen a bankok, a befektetők, de a hosszabb távú üzleti lehetőséget kínáló partnerek is elhatárolódnak a halálra ítélt gazdaságoktól. Az okozott gazdasági károk felbecsülhetetlenek. Olyan körbetartozási lánc indulhat el, amely végzetes lehet az egész agráriumra, és ezt a kis és családi gazdaságok sem tudják elkerülni - hívja fel a figyelmet a MÉDOSZ.

A szakszervezet szerint a kormány és a szaktárca elkötelezettséget vállalt a vidék, a vidéki lakosság életszínvonalának emelése mellett. "Munkahelyeket ígértek, most azt is el akarják venni, ami még megmaradt!". Szerintük a kisbirtokok egyszerű szervezeti modelljeiből kiszorul az agrárértelmiség, ma szinte lehetetlen munkát találni egy friss mezőgazdasági diplomásnak.

A MÉDOSZ azt kéri, hogy a birtoknagyság megállapításánál vegyék figyelembe a jelenlegi nagyüzemek méreteit.

"Ami működik, azt le akarják rombolni, egy megálmodott világ érdekében, türelmetlenül, elsietve, a politikai érdekeket szolgálva" - húzzák alá a levélben, és azt kérdezik a minisztertől: ki vállal felelősséget azért, ha az álomvilág összedől?

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy meghirdetik a Földet a gazdáknak! elnevezésű programot, amelynek keretében 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe. Fazekas Sándor szakminiszter jelezte: azokat az állami földeket vonják be a programba, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-éig jár le.

 

MÉDOSZ haszonbérlet földet a gazdáknak földbérlet
Kapcsolódó cikkek