Cégvilág

Megfigyeli Ukrajna a vámuniót

Megfigyelőt küld Ukrajna az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba, ahová egyelőre hiába csábítja Oroszország teljes tagnak, mindenféle előnyöket ígérve.

Ukrajna beleegyezett, hogy megfigyelőként részt vesz a három szovjet utódállam által alkotott vámunió munkájában. A hírt bejelentő Mikola Azarov ukrán miniszterelnököt a RIA Novosztyi hírügynökség idézte. Az orosz-fehérorosz-kazah társulás és Ukrajna közös munkacsoportja már az erről szóló dokumentum műszaki részleteit készíti elő, hogy azt az érintett államfők aláírhassák. Erre Azarov tájékoztatása szerint ukrán részről május végén kerülhet sor.

„Megállapodtunk, hogy megfigyelőként részt veszünk a vámunió munkájában, és képviselőt küldünk az Eurázsiai Gazdasági Bizottságba is. Képviseletünk vezetője részt vehet az Eurázsiai Unió megbeszélésein, dokumentumainak az előkészítésén, de csak tanácsadói minőségben” – mondta Azarov.

Ma délután Alekszej Lihacsjov orosz gazdaságfejlesztési miniszter-helyettes hangsúlyozta, hogy a megfigyelői tagságra vonatkozó dokumentumok még nem készültek el, írja a Prime-TASZSZ hírügynökség. Igaz, Ukrajna már eljuttatta az orosz félhez a saját tervezetét, de a kétoldalú tárgyalások még csak most indulhatnak, és egyelőre sok kérdés megoldatlan. Ő sem zárta ki, hogy május végén alá lehet írni a dokumentumot.

Ukrajna azzal a feltétellel csatlakozik a vámklubhoz, hogy olcsóbban kapja az orosz gázt. Mindkét fél szerint van mit rendezni a 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodáson, amely Ukrajna szerint tisztességtelen árat rögzít.

vámunió Azarov
Kapcsolódó cikkek