„Az üzemeket érintő elemek námileg változtak az eddigi tárgyalások során, a tulajdont illető kitételek sokkal kevésbé” – nyilatkozta a vg.hu-nak Horváth Gábor a földtörvénnyel kapcsolatos eddigi tárgyalásokról. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára lapunknak kifejtette: aggodalomra ad okot az, hogy földtulajdont nem csupán társas vállalkozások, hanem a gyakorlatban sok magyar magánszemély sem szerezhet.

„A készülő jogszabály megtiltaná a mezőgazdasággal foglalkozó gazdasági társaságokban alkalmazottként dolgozók földszerzését is, jóllehet ezek az emberek is földet művelnek. Ezt diszkriminatívnak tartjuk” – fogalmazott a főtitkár.

Horváth Gábor kifejtette: „elvileg tízmillió magyar állampolgár vásárolhatna földterületet, de a tervezett szabályozás annyi feltételt állít, hogy a valós vevők nagyon kevesen lesznek csak. Mindez jelentős korlátozás, durva állami beavatkozás a tulajdonszerzésbe.”

A főtitkár szerint nem csupán azért aggályos, mert a minden feltételnek megfelelők kevesen vannak, hanem mert a csökkent kereslet hosszabb távon leértékeli a most földdel rendelkezők tulajdonát, hiszen csökkenti a földárakat.