Cégvilág

Magyarország sem támogatja az audiovizuális szektorról szóló szabadkereskedelmi tárgyalásokat

Tizennégy EU-tagállam, köztük Magyarország kulturális ügyekért felelős minisztere egy közös levélben azt sürgeti, hogy az audiovizuális szektor ne szerepeljen a hamarosan induló EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások napirendjén.

A francia kezdeményezésű levelet hazánkon kívül Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia minisztere írta alá – számol be az AFP.

A levél egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy David Cameron brit kormányfő washingtoni tárgyalásain hangsúlyozta, hogy a szabadkereskedelmi tárgyalásoknak minden területet le kell fednie. Cameron szerint a tárgyalások a június 17-18-i észak-írországi G8-csúcson kezdődhetnek el.

A levelet aláíró miniszterek szerint fenn kell tartani azt az uniós álláspontot, miszerint az audiovizuális szektorra nem vonatkoznak a kétoldalú vagy a WTO-n belüli kereskedelmi liberalizációs megállapodások. Egy hónappal ezelőtt Karel de Gucht, a külkereskedelmi ügyekért felelős, és így majd a tagállamok mandátuma alapján a tárgyalásokat vezető EU-biztos azt mondta, hogy meg kell védeni a kultúrát és médiát Hollywood terjeszkedéséhez.

Az EU-USA-szabadkereskedelmi tárgyalásokról Dávid Péter az AmCham ügyvezető igazgatója nyilatkozott lapunknak, amit itt olvashat

kultúra média USA EU szabadkereskedelmi tárgyalások
Kapcsolódó cikkek