Cégvilág

Mennyire korruptak a magyar menedzserek európai összevetésben?

A korrupció és a megvesztegetés Európa gazdaságában nyilvánvalóan általános gyakorlat - írja a Die Welt című német lap.

Ezt támasztja alá az Ernst and Young tanácsadó társaság aktuális tanulmánya. A megkérdezett 3500 pénzügyi igazgató, jogi szakértő 39 százaléka szerint az országukban számottevő a vesztegetés. "Kenőpénzek megfizetése számos országban továbbra is szokásos" - hangoztatta Stefan Heissner, az Ernst and Young részlegvezetője.

Az európai rangsorban éllovas Szlovénia, ahol 96 százalékos azoknak a menedzsereknek az aránya, akik a megvesztegetést szokásosnak tartják. A második helyen Horvátország szerepel, 90 százalékos aránnyal, utána pedig Ukrajna következik, 85 százalékkal.

Görögország, Szlovákia, Szerbia és Oroszország szinten több mint 80 százalékos aránnyal szerepel a listán. Magyarország az összeállításban 70 százalékos aránnyal szerepel, megelőzve Romániát (61százalék), Ausztriát (46 százalék), és Németországot (30 százalék).

A vizsgálat szerint a korrupció Svájcban a legkevésbé elterjedt európai összehasonításban. Ott ugyanis a menedzsereknek 10 százaléka jelezte, hogy a gazdasági életben szokásos a megvesztegetés. Ugyancsak jó értékeket mutatnak fel a skandináv államok, Svédország, Finnország és Norvégia, ahol ez az arány 12-17 százalék között van.

Európa Magyarország menedzserek korrupció
Kapcsolódó cikkek