Cégvilág

Még hat év a Jukosz egyik tulajdonosának

Újabb hat éve kapott az egyébként már életfogytiglani büntetését töltő, volt Jukosz-tulajdonos, Leonyid Nyevzlin. A cég volt vezérigazgatója, Mihalil Hodorkovszkij nemsokára ötven éves.

A moszkvai Szimonov Bíróság újabb hat év büntetést mért az egyébként már életfogytig tartó szabadságvesztését töltő Leonyid Nyevzlinre, a korábbi Jukosz olajtársaság főtulajdonosára. Az Interfax jelentése szerint a mostani vád, sikkasztás. Eredeti büntetését Nyevzlin gyilkosságért, és gyilkossági kísérletért kapta.

A bíróság hétfőn találta bűnösnek Nyevzlint a sikkasztásban, halmazati büntetésként pedig arra ítélte, hogy hátra lévő éveit fegyházban töltse le. A bíróság szerint a volt üzletember csoportosan követte el tettét, a csoportot Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz korábbi vezérigazgatója vezette. A csoport további tagjai Platon Lebegyev és Vaszilij Alekszanjan voltak. Lebegyev most júliusban szabadulhat, miután a rá kirótt, 13 éves büntetést a múlt év végén 3 évvel csökkentették. Alekszajan már 2009-ben meghalt, miután súlyos betegen kiengedték a börtönből.

A bíróság Nyevzlin ügyében nem adott helyet az állam 3 milliárd rubeles követelésének, mondván ilyen követelésre csak polgári peres eljárás esetén van mód.

„Kétségtelen, hogy fellebbezni fogunk” – közölte Nyevzlin ügyvédje, Dmitrij Haritonov az Interfax-szal. Az Orosz Nyomozóbizottság ugyanis 2012 júliusában jelentette be, hogy lezárta a vizsgálatot, és átadta az anyagokat a vádlott távollétében való perhez. Ügyvéd máig nincs.
Nyevzlin a Jukosz legnagyobb részvényese volt, a cég igazgatóságában ült 2002-ig, a Menatep banknál pedig magas pozíciókat töltött be. 2003-ig Izraelben élt, és ugyanabban az évben ottani állampolgárságot kapott.

Oroszország 2004-ben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, távollétében pedig 3 milliárd rubelre büntette eszközök eltulajdonításáért és 1999-2000 között, 26,7 millió rubeles adócsalásért. Az Orosz Általános Főügyészség emellett bűnösnek találta a Roszprom korábbi igazgatója, Szergej Koleszov, valamint a moszkvai városháza volt PR-vezetője, Olga Kosztyina, és az East Petroleum Handelsgas MbH Austria olajcég igazgatója, Jevgenyij Ribin elleni támadások levezénylésében. A Moszkvai Városi Bíróság 2008-ban gyilkosságért és gyilkossági kísérletért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A döntést az Orosz Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta.

Tavaly májusban vált ismertté, hogy egy orosz-izraeli megállapodás alapján Izrael kiadja azokat az állampolgárait, akiket orosz területen ítéltek el, valamilyen bűnért. Az érintettek listáján Nyevzlin is szerepelt.

Hodorkovszkij: van mire emlékezni

Mihail Hodorkovszkij néhány nap múlva ötven éves lesz. A The New Times azon kérdésére, mint tett volna 10 éve, ha tudja, hogy még ma is börtönben fog ülni, azt válaszolta: lelőttem volna magam. Az eddig élete összegzésére vonatkozó kérdésre azt felelte: csodálatos családom van. Négy gyerek, egy lányunoka, szülők, feleség, akivel egy negyed századot élhettem. Sok dolog történt velem. Van, amire büszke vagyok, és van, amit szégyellek. Nézeteink idővel változnak. Ami korábban fontos volt, már nem az, és fordítva. A legfontosabb az, hogy eseménydús életem volt. Van mire emlékeznem.

-->

Alekszanjan Jukosz Lebegyev Nyevzlin Hodorkovszkij
Kapcsolódó cikkek