Cégvilág

Csúnyán eladósodott a Szuhoj

Kétmilliárd dollárnyi adóssága van az orosz polgári repülőgép-gyártó társaságnak, fizetésképtelenség fenyegeti. A hír megjelenése után a cég jelezte: igenis, van elég pénze, hogy kifizesse a tartozását.

Az oroszországi Szuhoj Polgári Repülőgép társaság – a Szuhoj Superjet (SSJ) gyártója – kétmilliárd dollár adósságot halmozott fel, és nem tett eleget adósi kötelezettségeinek sem. Ha az év végig nem szedi ráncba önmagát, fizetésképtelennek minősül.

A társaságtól több mint 600 millió dollárt vár vissza az állami fejlesztési és külgazdasági bank, a Vnyesekonombank, további 300-at pedig különböző hitelezők a Kommerszant cikke szerint. Mindennek a tetejébe a gyártó megsértette az EBRD-től felvett hitellel kapcsolatos feltételeket, valamint nem tett eleget a német WestLB és az orosz VTB bankok felé fennálló kötelezettségének sem. A bankok az év végéig adtak haladékot.

A helyzet rendezését célzó terv szerint a társaságnak az adósságai felére elegendő kötvényt kellene kibocsátania, állami garancia mellett. A Vnyesekonombank is besegíthet 483,9 millió dollárral, ha eladja az Airbus társaságot is ellenőrző EADS-ban lévő 5 százalékát, értesült az orosz lap az ügyhöz közeli forrásból. Az SSJ projekt méretéből adódóan logikus lenne az állami segítség Oleg Pantyelejev, az Aviaport főszerkesztője szerint, aki a Kommerszantnak nyilatkozott. Mivel az SSJ ugyanis az egész orosz légi ipar kísérleti programja, kulcsfontosságú, hogy a Szuhoj Polgári Repülőgép társaság eleget tegyen hitelezői várakozásainak, és megtartsa külföldi partnerei bizalmát.

A cég hírek szerint már az adósságai átütemezéséről tárgyal. A társaságnak tavaly több mint 111 millió dollárnyi vesztesége volt. 12 SSJ repülőgépet adott el, idei terve 27 repülő, honlapja szerint 179-re van rendelése.

A cég a fizetésképtelenség közeli állapotáról megjelent, csütörtöki hírek után ma közeleményt adott ki. Ebben cáfolta, hogy csőd fenyegetné, és hangsúlyozta, hogy van annyi  pénze, amennyiből össze tudja szedni magát.

Szuhoj SSJ
Kapcsolódó cikkek