Cégvilág

Nehézkesebb lehet az E.On állami átvétele - Több vezető távozott

Nehézkesebb lehet a tervezettnél az E.On Földgáz Trade (EFT) MVM általi átvétele – tudta meg lapunk. Ezzel együtt az MVM továbbra is tartja magát az integrációs menetrendhez

Feltételezések szerint két okból is nehézkesebb lehet a tervezettnél az E.On Földgáz Trade (EFT) MVM általi átvétele. Egyrészt szeptember 30-i hatállyal felmondott a gáznagykereskedő társaság felső vezetésének több tagja (Horváth Tibor a helyén marad), ezért kezdeti szakemberhiánnyal indulhat az MVM-hez kerülő tevékenység. Úgy tudjuk, azért távozik az EFT-től több igazgatósági tag, mert sem az MVM, sem a jelenlegi, német anyacég részéről nem kaptak megnyugtató választ a cégátvétel utáni sorsukról. A szintén az MVM-hez kerülő gáztároló társaság, az E.On Földgáz Storage (EFS) felső vezetése nem mondott fel.

A másik aggály szerint még nincs teljesen megszervezve a két társaság 260 milliárd forintos vételárának kifizetése, emiatt átvételük szeptember utánra csúszhat. A Világgazdaság érdeklődésére az állami energiaipari csoportnál közölték: „az MVM továbbra is tartja magát az integrációs menetrendhez, így a tervek szerint a második félév folyamán zárul a tranzakció az integrációs folyamatokkal párhuzamosan. Ennek kapcsán az MVM minden „E.On-os” szakember munkájára számít a továbbiakban is.”

A napi események alapján úgy tűnik, az MVM értékesebb eszközökhöz jut az EFS földalatti gáztárolóinak megszerzésével, mint ahogyan azt az ügylet megkötésekor remélhette. Míg ugyanis tavaly a csökkenő hazai gázkereslet miatt csak módjával használták ki e létesítmények kapacitásait, az orosz-ukrán gázipari csatározások legújabb fejleményeként az eddiginél nagyobb szerep várhat rájuk. A Gazprom ugyanis közölte, hogy mostantól nem tölt gázt az ukrajnai tárolókba, mert Ukrajna időarányosan jelentősen késik tárolóinak a téli igényekhez való feltöltésével.

E.On állami átvétel
Kapcsolódó cikkek