Cégvilág

Szponzori pénzek után adózhatnak a filmesek

Lényeges változás történt a Magyar Nemzeti Filmalap által vezetett letéti számlával kapcsolatban, ugyanis július 1-vel módosult a vonatkozó törvény.

„Az MNF a támogatások gyűjtésével és kifizetésével kapcsolatos tevékenységéért a nyújtott támogatás legfeljebb 2,5 százalékának megfelelő adminisztrációs díjat jogosult felszámítani a filmelőállítóval vagy a filmgyártó vállalkozással szemben”. Ez alapján a Filmalap a közvetett támogatások igénybevételére vonatkozó támogatási szerződés megkötése után az adminisztrációs díjról, azaz a közvetett támogatás összegének 2,5 százaléka+áfa értékről számlát állít ki a támogatást igénybe vevő számára. A támogatott az adminisztrációs díjat a kiállított számlán szereplő bankszámlaszámra történő átutalással rendezheti.

Jelenleg 631 millió forint pihen a MNF letéti számláján, a cég által vezetett nyilvántartás szerint most négyen várnak arra, hogy számukra összesen mintegy 170 millió forintot kifizessenek. A filmtörvény közelmúltbeli módosítása után lehetett megnyitni a letéti számlát, ahonnan a filmek gyártási ütemezéséhez igazodóan lehet kifizetni a támogatásokat. Az összegyűlt összegből látszik, hogy az új rendszer némileg mérsékelten, de vonzóbb lett a szponzoroknak, ami nem is csoda, hiszen nem kell megvárniuk a filmek gyártásának, vagy gyártási szakaszának befejezését, hanem a támogatásnak a befizetéssel azonnal jogosulttá váltak az adókedvezményre. Idén hétmilliárd forint gyűjthető össze a Filmalap letéti számláján.

letét film
Kapcsolódó cikkek