Cégvilág

1 dollár a Google vezetéséért – itt a legolcsóbb cégvezérek

A Bloomberg listát készített a legnagyobb hozamot termelő cégekről, amelyek vezérigazgatói a legalacsonyabb éves bérért látják el a feladatukat. A menedzserek egy része az alacsony munkabérrel együtt is milliárdos, mégis más üzenetet küld a befektetők felé, mint a csillagászati fizetést bezsebelő CEO-k.

A lista létrehozásához a Bloomberg összeválogatta azokat az 1 milliárd dolláros piaci érték feletti cégeket, amelyek részvényárfolyama meghaladta az S&P500 körében mért 20 százalékos megtérülést a július végével záruló egy évben.

10. Jeremy Stoppelman, Yelp, fizetés: 340 657 dollár
A több mint háromszázezres fizetés az átlagember számára elég magasnak tűnik, de a Yelp internetes vállalat társalapító-vezére ágazati szinten így sincs túlságosan megfizetve. A tizedik helyezettet kárpótolja a több mint 250 millió dollárt érő részvényvagyona.

9. Kenneth Tuchman, TeleTech Holdings, fizetés: 319 357 dollár
Ismét egy alapító a listán, a kiszervezéssel foglalkozó vállalat vezérének szerény fizetése mellett 796 millió dollár feletti részvényvagyona parkol a cégben.

8. Peter Flint, Trulia, fizetés: 278 917 dollár
Az ingatlankeresésre szakosodó website vezére mindössze 93,3 millió dolláros részvényvagyonnal rendelkezik, viszont Flint (aki szintén társalapító, akárcsak az eddigi helyezettek) felkészülhet arra, hogy cégét a News Corp. meglepi egy felvásárlási ajánlattal – vélik a Bloomberg szakértői.

7. Lyndon Rive, SolarCity, fizetés: 275 024 dollár
A jól fialt Rive-nak, aki ugyan mindössze 5,8 százalékot tudhat magáénak a cégből, viszont 248 százalékos részvényárfolyam-nyereséget könyvelhetett el egy év alatt. A CEO részvényvagyona egy hajszállal 176 millió dollár alatt van.

6. Jonathan Oringer, Shutterstock, fizetés: 250 000 dollár
Oringer történelmet írt azzal, hogy ő lett a „New York-i szilícium-völgy” első milliárdosa. 2003-ban 30 ezer saját fotójával indította útnak a Shutterstockot, amely mára a világ legnagyobb stock fotó és videópiacává vált, mintegy 28 millió fényképpel. Az alapító a cég 55 százalékát tartja kézben és részvényeinek értéke 1 milliárd dollár körül mozog.

5. Joe Mansueto, Morningstar, fizetés:  105 295 dollár
A társalapitó-vezér épphogy csak elérte a hatodik számjegyet a fizetés tekintetében, viszont ő a chicagói pénzügyi cég legnagyobb részvényese, vagyona 1.9 milliárd dollárra rúg.

3. – 4. Robert Pera és Larry Page holtversenyben

Robert Pera, Ubiquiti Networks, fizetés: 1 dollár
A kaliforniai hálózatépítő cég vezére 2002-ben kicsit többet keresett az Apple dolgozójaként, viszont vagyona akkor nem érte el a mostani 1,2 milliárd dollárt. Pera tavaly a legfiatalabb NBA-klubtulajdonos lett, amikor megvásárolta a Memphis Grizzliest 377 millió dollárért.

Larry Page, Google, fizetés: 1 dollár
Valószínűleg a  Google társalapítója a leghíresebb az 1 dolláros fizetéssel büszkélkedő vezérek között, persze az 1 dollár nem sokat számít, ha valaki eleve a világ egyik leggazdagabb embere. Az informatikus vagyona mintegy 26,2 milliárd dollár és ő a Google egyik legnagyobb részvényese.

1.-2.  Kosta Kartsotis és Robert Duggan holtversenyben

Kosta Kartsotis, Fossil Group fizetés: 0 dollár
A bőrárukat és órákat gyárt Fossil vezére a cég legnagyobb egyéni részvényese, 716 millió dolláros vagyonnal. Ennél már csak az érdekesebb, hogy a média nem fotózhatja le és a cége sem ad át róla fotókat sajtómegjelenés céljából.

Robert Duggan, Pharmacyclics fizetés: 0 dollár
Duggan a rákgyógyszereket gyártó vállalat legnagyobb részvényese, 1,2 milliárd dolláros vagyonnal. A vezér korábban több százmillió dollárt gyűjtött többek között egy pékség, egy hirdető cég és egy robotizált sebészeket gyártó vállalat eladásával.

vezérigazgató CEO Google
Kapcsolódó cikkek