Már az írás megjelenésekor, időszámításunk előtt 6000-ben ismerték a szőlőt. De eredetéről, és a borkészítés tudományának felfedezéséről nincs pontos bizonyíték. Talán Perzsiából származnak. A görög mitológiában Dionüszosz, a rómaiban Bacchus volt a szőlő és a bor istene, és a lakomák elképzelhetetlenek voltak e nemes gyümölcs és a belőle készült nedű nélkül.
Nagyon értékes gyümölcs, magas víztartalma segíti a folyadékpótlást, a benne található rostok jótékonyak a bélműködésre. Nagy mennyiségben található benne B1- és B2, C-vitamin, valamint folsav és biotin. Magas az ásványi anyag tartalma, sok benne a kalcium, nátrium, magnézium. A benne található gyümölcscukor gyorsan energiához juttatja a szervezetet. Tehát fogyasszunk belőle minél többet.
A leggyakrabban bor készül belőle, pedig ideális alapanyag a főzéshez is. A szemekből remek desszerteket varázsolhatunk, és a levéből is sok finomság készülhet. De a gyümölcs a hússal is tökéletes párt alkot, sültek mellé tálalt mártásokba keverhetjük. Az sem baj, ha pikáns leveseket is feldobunk vele.
60 dkg csirkemell, 1 mk. szárított majoránna, 20 dkg szőlő, 2 ek. olaj, 2 dl tejszín, 5 dkg pirított szeletelt mandula
A körethez: 2 db főzőtasakos barnarizs (25 dkg)
Elkészítés:
1. A barnarizst a csomagoláson olvasható előírás szerint megfőzzük, lecsepegtetjük (ez a fajta lassabban fő meg, 1 adaghoz kb. 5 adag vízre van szükség). Közben a húst megmossuk, papírkendővel letörölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával. A szőlőfürtöt leszemezzük, a szemeket megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, és kíméletesen megsütjük benne a húst. Amikor megsült, rászórjuk a szőlőt, ráöntjük a tejszínt, kevés vizet adunk hozzá, és kíméletesen összeforraljuk.
3. Megszórjuk a mandulával, ha szükséges, még fűszerezzük, és amikor a szőlőszemek roppanósra puhultak, tálaljuk. A barna rizzsel körítve forrón tálaljuk.
1 adag : 646 kcal
60 dkg csirkemell, 1 mk. szárított majoránna, 20 dkg szőlő, 2 ek. olaj, 2 dl tejszín, 5 dkg pirított szeletelt mandula
A körethez: 2 db főzőtasakos barnarizs (25 dkg)
Elkészítés:
1. A barnarizst a csomagoláson olvasható előírás szerint megfőzzük, lecsepegtetjük (ez a fajta lassabban fő meg, 1 adaghoz kb. 5 adag vízre van szükség). Közben a húst megmossuk, papírkendővel letörölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával. A szőlőfürtöt leszemezzük, a szemeket megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, és kíméletesen megsütjük benne a húst. Amikor megsült, rászórjuk a szőlőt, ráöntjük a tejszínt, kevés vizet adunk hozzá, és kíméletesen összeforraljuk.
3. Megszórjuk a mandulával, ha szükséges, még fűszerezzük, és amikor a szőlőszemek roppanósra puhultak, tálaljuk. A barna rizzsel körítve forrón tálaljuk.
1 adag : 646 kcal Mascarponés torta pudingkrémmel, szőlővel kirakva Hozzávalók 8 szelethez:
A tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 tojás
A krémhez: 2.5 dl tej, 8 dkg cukor, 1 csomag tejszínes pudingpor, 15 dkg mascarpone
A tetejére: 50 dkg szőlő, 1 tasak színtelen tortazselé
Elkészítés:
1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beledolgozzuk a cukrot, a tojást, egy csipet sót, és cipóvá gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és hűtőben 30 percig pihentetjük. A szőlőszemeket megmossuk, leszárítjuk, és félbevágjuk, kiszedjük a magokat.
2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a tésztával kibélelünk egy kb. 23 cm-es gyümölcstorta-formát (az oldalát is). Az alját megszurkáljuk, és a sütőben 15 percig sütjük. Amikor megsült, kivesszük, és megvárjuk, amíg kihűl.
3. A krémhez a tejet a cukorral felforraljuk, hozzákeverjük a kikevert pudingport, és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és kevergetve kihűtjük. Amikor kihűlt, belekeverjük a mascarponét.
4. Ezzel a krémmel megtöltjük a tésztát, és rárakosgatjuk a szőlőszemeket. A tortazselét az előírásoknak megfelelően elkészítjük, bevonjuk vele a tortát. 1-2 órára félretesszük pihenni, majd szeletelve tálaljuk.
1 szelet: 385 kcal Borjúraguleves pikánsan, házi galuskával Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg borjúhús, 4 szál kakukkfű, 3 ek. olaj, 1 szál póréhagyma, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg sárgarépa, 15 dkg szőlő,
1 ek. liszt, 1 ek. vágott petrezselyem, 1 citrom leve, A levesbetéthez: 1 tojás, 6 dkg liszt.
Elkészítés:
1. A húst megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. A kakukkfüvet leöblítjük, felaprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, és a húst fehéredésig pirítjuk benne. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kakukkfüvet, kevés víz hozzáadásával pároljuk.
2. Közben a pórét, a répákat megtisztítjuk, megmossuk, vékonyra szeleteljük. A szőlőt is megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Amikor már majdnem puha a hús, beletesszük a zöldségeket. Megszórjuk liszttel, elkeverjük, összepirítjuk, majd 1 liter vizet öntünk hozzá. Kíméletesen főzzük.
3. A tojást összedolgozzuk a liszttel, kevés vízzel, és egy csipet sóval. Amikor a hús puha, beleszaggatjuk a galuskákat. Beleszórjuk a petrezselymet, a szőlőszemeket, és hozzáadjuk a citrom levét. Összeforraljuk, ha szükséges, még ízesítjük, és tálalhatjuk.
1 adag: 360 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.