Cégvilág

Majdnem 700 gyógyszer lesz olcsóbb

Vérnyomáscsökkentők, nyugtatók és altatók, antidepresszánsok, antibiotikumok ára is csökken októbertől, átlagosan 13,4 százalékkal.

Újabb árcsökkentésre kényszerítette a gyógyszergyártókat az úgynevezett vaklicittel az egészségbiztosító.

A 2011 őszén bevezetett eljárás lényege, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár árversenyt hirdet az azonos hatóanyagot tartalmazó, vagyis ugyanazzal a terápiás hatással rendelkező, generikus gyógyszerek között. A cégek nem ismerik egymás ajánlatát, így vakon licitálnak. Az egészségbiztosító a legolcsóbb termék árát referenciaárnak tekinti, és ahhoz képest nyújt támogatást a hatóanyag-csoportba tartozó többi terméknek is. A vaklicitbe a leggyakrabban szedett támogatott orvosságokat – vérnyomás- és koleszterincsökkentőket, antidepresszánsokat stb. – vonták be, amit mintegy 2,5 millió beteg szed rendszeresen.

A mostani, immár negyedik vaklicit nyomán októbertől egészen pontosan 686 gyógyszer ára csökken átlagosan 13,5 százalékkal. Az árcsökkentés valamennyi nagyobb gyógyszercsoportot érinti, de ez nem jelenti azt, hogy azon belül az összes orvosság olcsóbb lesz. A legnagyobb mértékben, átlagosan 42,35 százalékkal az asztmások orvosságainak ára mérséklődik, de jelentős, 23,15 százalékos az árcsökkenés az epilepszia-ellenes szereké is.

A csontbetegségek kezelésére alkalmazott készítmények átlagosan majdnem 18, az antibiotikumoké csaknem 15, az altatók, nyugtatók ára is több mint 15 százalékkal megy lejjebb. Majdnem 12 százalékkal lesznek olcsóbbak a jövő hónaptól a vérnyomáscsökkentők és a szívre ható szerek, nem egészen 10 százalékkal a savlekötők és fekély ellenes orvosságok.

Egyelőre nem tudni, hogy ezzel az újabb intézkedéssel mekkora összeget spórol meg tb-támogatásban a biztosító. Annyi bizonyos, hogy az elmúlt három licit során 35, 20, majd 8 milliárdot takarított meg. Ugyanakkor az is bekövetkezett, amit a régóta a piacon lévő nagy gyógyszercégek mint az eljárás veszélyét előre jeleztek: sok ismeretlen eredetű készítmény kapott kizárólag az ár miatt zöld utat, miközben régóta alkalmazott, megbízható gyártók által gyártott gyógyszereket támogatás híján kivontak a piacról.

vaklicit gyógyszer oep egészségbiztosító
Kapcsolódó cikkek