Harmincmilliárd forintos beruházás indul a Mol Nyrt. leányvállalata, a TVK Nyrt. telephelyén. Az ünenpélyes alapkőletételen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

A butadién üzem alapkőletétele előtt Hernádi Zsolt, a Mol csoprot elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a az évi többszáz milliárd forinti árbevételű TVK vállalat meghatározó beszállítója a térség másik jelentős vegyipari társaságának, a Borsodchemnek. Minden, ami műanyagból van, és amivel hétköznapjainkban találkozhatunk, olyan alapanyagból készül, amelyet a TVK-ban gyártanak.

A most induló beruházással azonban mindebben jelentős változás történik. A felépítendő butadién üzemben olyan termék készül majd, amely a műgumigyártás fontos alapanyaga, s amelynek köszönhetően jelentősen csökken majd Magyarország függése e termék importjától.

A Molnak már most is jelentős súlya van a hazai gazdaságban, de ezt a pozíciónkat tovább kívánja erősíteni. Évi 100 milliárd, a következő években összesen 3300 milliárd forint beruházásra készül. "Igaz, a térség meghatározó csoportjának fejlesztésében mindig voltak, akik ezt nehezítették, de nem állíthatnak meg minket. Felgyűrtük az ingujjunkat, megoldjuk a feladatainkat. A most induló fejlesztés nem csak a Molnak, de az egész térségnek új perspektívát fog nyitni" - mondta Hernádi Zsolt.

Orbán Viktor a beruházás kapcsán hangsúlyozta, hogy az beleillik az ország megindult újraiparosításába. Munka-, nem pedig segélyalapú gazdaságot építünk. A Mol az ország zászlóshajója, büszkék vagyunk rá, ha kell, meg is védjük. Ha valaki itthonról, vagy külföldről megkérdőjelezi az érdemeinket, azt a kormány nem fogja szó nélkül hagyni.