Cégvilág

Omninvest: megszüntették a nyomozást

Megszüntették az oltóanyag-beszerzés ügyében ismeretlen tettes ellen, még 2010-ben indított nyomozást – értesült lapunk. Úgy tudjuk, a kormány nem tett le arról, hogy beszálljon a vakcina-gyártásba

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mint nyomozóhatóság megszüntette a nyomozást az oltóanyag-beszerzés ügyében. A jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt indított eljárást bűncselekmény hiánya, az adócsalás és pénzmosás miatt indított nyomozást bizonyítottság hiányában szüntették meg. A döntése miatt ugyan panaszt nyújtottak be a Fővárosi Főügyészséghez, ám azt elutasították – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Bagoly Bettina főügyészségi szóvivő.

Az ismeretlen tettes elleni nyomozást 2010 augusztusában rendelte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága. Azt követően, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az Omninvest Development Kft. számára 2006-ban nyújtott kétmilliárd forint összegű állami támogatás odaítélése ügyében.
2006-ban 2 milliárd forint pályázati támogatást kapott a kormánytól az Omninvest az akkor rettegett madárinfluenza-ellenes szer kifejlesztésére. A megbízás itthon nagy felháborodást okozott, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága pedig megállapította, hogy a cég támogatása ellentétes volt az európai előírásokkal, az Omninvestnek vissza kellett fizetnie a teljes összeget.

Az Omninvest ugyanakkor már sokkal korábban gondoskodott arról, hogy hosszú távon biztosan jól járjon. A cégnek 1996 óta kizárólagos szerződése van az állam által a rászorulóknak térítésmentesen biztosított szezonális influenza ellenes vakcina gyártására, és ez a kontraktus egészen 2019-ig több tízmilliárd forintos biztos bevételt jelent az által, hogy az állam évente legalább 1,3 millió adag vakcinát rendel a vállalkozástól.

Az 1996 és 2002 közötti oltóanyag-gyártásra kiírt közbeszerzési pályázaton nyerte el az Omninvest először a megrendelést, majd az első Orbán-kormány döntése alapján már hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárással választották ki az Omninvestet arra, hogy 2005-ig biztosítsa az ellátást. Mielőtt ez a megbízás lejárt volna, 2004 áprilisában a Medgyessy-kormány 2019-ig meghosszabbította azt. A „Gazdaságmozgósítási előszerződés” címet viselő dokumentumban a közbeszerzési eljárás elmaradását azzal indokolták, hogy ez a nemzetgazdaság védelmére vonatkozó esetekben megtehető. Márpedig egy olyan influenza-járvány, amely szakemberek szerint immár bármelyik évben végigsöpörhet a világon, akár meg is tizedelheti a lakosságot. Ezért már a rendszerváltást követően, az Antall-kormány idején döntés született arról, hogy a veszélyeztetett csoportok ingyen, állami támogatással kapjanak oltóanyagot, mégpedig lehetőség szerint hazai gyártásút, mert így egy világjárvány esetén sem szorulunk importra.

Ez év februárjában Orbán Viktor kormányfő már arról beszélt, hogy az influenzavakcina-gyártást kizárólagos állami feladatként tudja csak elképzelni. Az egészségügyi államtitkárság akkor közleményben erősítette ezt meg: „Az oltás és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosítása egy következő lépés lehet, amelyben az állam szerepvállalása is megfontolandó. Az ezzel kapcsolatos döntést megalapozó anyagok elkészültek”. Lapunk úgy tudja, a kormány nem tett le szándékáról, jóllehet, a hosszú távra kötött szerződés miatt erre még várni kell.

A madárinfluenza folyamatos fenyegetés

Több hónap után újabb H7N9-es típusú influenzás megbetegedést jelentettek a múlt héten Kínában. Tavasszal, a madárinfluenza ezt megelőző felbukkanásakor az ÁNTSZ-nél hangsúlyozták: alacsony a kockázata annak, hogy az új madárinfluenza-vírus Magyarországon is terjedni kezdjen, azonban tudni kell, hogy az átlagos influenza-kórokozóknál ez nyolcszor gyorsabban képes mutálódni. Az Egészségügyi Világszervezet Sanghajban tartózkodó szakértői augusztus végén már a vírus visszatérésének veszélyeire hívták fel a figyelmet. Utoljára a hatvanas években volt influenza-világjárvány, de a szakemberek szerint ez bármikor bekövetkezhet.


vakcina Omninvest influenza oltás
Kapcsolódó cikkek