Cégvilág

Vigyázat: egyre több a nemi beteg

A szifiliszes, a tripperes és a klamídiás esetek száma is emelkedett, a szexuális úton terjedő betegségek főleg a férfiakat érintik.

Az idei II. negyedévben 12 százalékkal több szifiliszes esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi osztályának, mint egy évvel korábban.

Április és június között összesen 169 vérbaj megbetegedést jelentettek. A fertőzések csaknem háromnegyede férfiakat érint, és 53 százalékukat még tünetmentes stádiumban sikerült felfedezni – derül ki a nemrég közzétett adatokból. A fertőzöttek kétharmada fővárosi, vidékről Jász-Nagykun-Szolnok megyéből jelentették a legtöbb esetet.

A második negyedévben a gonorreás betegek száma is magasabb volt az egy évvel korábbinál: 409 tripper fertőzést jelentettek, ami 7 százalékos növekedést jelent. A fertőzések négyötödében itt is férfiak érintettek, és az esetek többsége, 62 százaléka itt is a fővárosból került ki, míg a vidékiek közül a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Hajdú-Bihar megyeiek érintettek leginkább.

Akut klamídiát 291 betegnél diagnosztizáltak április és június között, ez is több a 2012-es második negyedévinél, 18 százalékkal. Itt is főként férfiak érintettek.

A nemi betegségekben érintettek számának emelkedése nem új keletű: 2012-ben egész évben tíz százalékkal nőtt a szifiliszes, 9 százalékkal a tripperes, míg 24 százalékkal az akut klamídiás fertőzések száma 24 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva.

nemi beteg szexuális
Kapcsolódó cikkek