Cégvilág

"Kínai” porszívó gyártásába kezd az Electrolux Jászberényben

Ebben az évben tizedével, körülbelül 4,5 millió darabra nő a Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. háztartási gép gyártása – jelentette be Gönczi Sándor, a társaság júliusban kinevezett ügyvezető igazgatója. Jászberényben jövőre kezdik meg egy olyan nyeles porszívó gyártását, ami eddig Kínában készült. Ennek a típusnak Jászberény lesz az európai gyártóbázisa, ami révén negyedével nőhet a 660 fős porszívógyár termelése, ahol a jövő évben 15 százalékos létszámnövekedés várható.

A cég árbevétele az elmúlt évben a tavaly előtti 200,273 milliárd forintról 266,456 milliárdra emelkedett. A kivitelben csökkent a magyar termékek aránya: csupán a Kínában vásárolt háztartási eszközök reexportja növelte a bevételt. Ezt a munkát az Electrolux Lehel budapesti Floor Care Small Appliances nevű diviziója végzi.

A társaság alaposan megérezte a válságot. A 2007-es 3866-ról az elmúlt évre 2930-ra csökkent a fizikai alkalmazottak száma. Így különösen jó hír, hogy a létszám az idei év végére kétszázzal 3600-ra emelkedik az alig több mint ötszáz szellemi alkalmazottal együtt. A cég komoly energiahatékonysági termékfejlesztést végzett az idei évben. Nyíregyházán, a kombinált hűtőgépgyárban, a Zanussi termékcsaládot cserélték le, jövőre pedig az Electroluxra is sor kerül. Jászberényben pedig, ahol a porszívók mellett beépíthető konyhai berendezésk készülnek, a fejlesztések révén a következő években 13 új, energiatakarékos berendezés termelése kezdődik meg.

Miután az új termékekhez való alkatrészek gyártásához új szerszámokra is szükség van, több milliárd forintos termelőeszköz beruházásokra is sor kerül, ám ennek összegét nem pontosította az ügyvezető igazgató.

ipar Elektrolux
Kapcsolódó cikkek