Cégvilág

Szlovákia felől jöhet a gáz

Induláskor várhatóan először Szlovákia felől érkezik gáz Magyarországra földgáz a két ország között épülő vezetéken az eddigi felmérések alapján. Mindkét beruházó rendszerirányító társaság egyet ért abban, hogy a csövön már 2015-ben is számos, orosztól eltérő forrásból is továbbítható gáz.

Folyik a magyar-szlovák összekötő gázvezeték két magyarországi kompresszorának telepítése Szada mellett, a létesítmények-párosnak köszönhetően mindkét irányba szállítható majd gáz az interkonnektoron.

A helyszínen lévő ládák felirata szerint a berendezések egy része a kaliforniai San Diego-i Solar Turbines társaságtól származik. A szlovákiai Felsőzellő és a magyarországi Vecsés közötti, 114 kilométer hosszú vezeték 94 kilométeres magyarországi nyomvonalnak már a jelentős hányadán elhelyezték tartólábakon a török Noksel acélcsőgyártó nevével ellátott vezetékeket, van, ahol már a föld alá is fektették.

Az összesen 160 millió eurós, és 30 millió eurós uniós támogatású beruházásról 2012 született döntés. A térségünket átszelő észak-dél gázfolyosó részét képező interkonnektorra azért van szükség, hogy azon keresztül a meglévőtől eltérő irányból is forrásból is földgázhoz juthassanak a közvetítésével ellátott országok fogyasztói.

A vezeték kereskedelmi üzeme a magyarországi és a szlovákiai beruházótól kapott, legfrissebb közlés szerint is 2015. január 1-jén indul. A cső kapacitásának felső – de később bővíthető – határa évi 5 milliárd köbméter. (A 75 bar nyomású, 81,3 centi átmérőjű, 1 centi vastag, 10,01, illetve 18,28 méter hosszú elemekből álló csővezetéken szlovák–magyar irányba évi 4 milliárd köbméter, fordított irányba pedig évi mintegy 1,6 milliárd köbméter gáz szállítható.

A már több éve és többször is kezdeményezett beruházás azért nem indult el a korábbi években, mert az akkori felmérések szerint nem mutatkozott a használatára megfelelő piaci érdeklődés, így viszont kérdésessé vált a majdani megtérülése is. Az is óvatosságra intette a szállíttatókat, hogy az észak-dél gázfolyosó egy másik, fontos elemének, a szlovák-lengyel interkonnektornak még el sem kezdték a lefektetését, továbbá hiányzik a folyosó horvátországi és lengyelországi végeire álmodott egy-egy cseppfolyós gáz fogadó kikötő is. Amíg a felsoroltak meg nem épülnek, egyes vélemények szerint a magyar-szlovák csövön is csak orosz gáz hozható Magyarországra, legfeljebb új útvonalon.

A Világgazdaság kérdéseire adott válaszaikból azonban kiderül, hogy a két beruházó (rendszerirányító) egyike sem aggódik a vezeték majdani kihasználtsága miatt. A szlovákiai Eustream szóvivőjétől megtudtuk, hogy a társaság már azt megelőzően lebonyolította a kapacitások lekötésére vonatkozó, szakszóval Open Season tendert, hogy meghozta volna a végső beruházási döntést. Pozitív, tehát megnyugtató nagyságú kapacitásra szóló érdeklődés nélkül nem is határozott volna az építkezésről. Vahram Chuguryan tájékoztatása szerint szlovák oldalról már most megfelelő nagyságú a kereslet. A magyarországi Open Season kiírására a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) általi jóváhagyás után kerül sor, erről a Magyar Gáz Tranzit (MGT) képviselője informálta lapunkat. Az MGT-nél közölték, hogy az előzetes kapacitásértékesítési eljárás diszkriminációmentes és átlátható lesz. Az MGT nem aggódik amiatt, hogy a korábbi években lebonyolított, magyarországi Open Season-ok nem hozták a várt eredményt, mivel „az ütemezés erőteljes ütemben halad előre és a vezeték megvalósulása biztosnak látszik, bízunk abban, hogy a gázkereskedők számára is egyértelművé kezd válni a valós kapacitáskereskedelmi lehetőség, ezáltal elegendő érdeklődés jelentkezik majd a kapacitásokra.”

Azt, hogy jellemzően milyen irányú lesz a szállítás 2015-ben az interkonnektoron, az akkor még foghíjas észak-dél gázfolyosó egyik láncszemén, az MGT képviselője azt hangsúlyozta, hogy az irányt a mindenkori nemzetközi környezet és egyéb tényezők által befolyásolt kereslet-kínálat fogja meghatározni. Vahram Chuguryan e lehetőséget a jelenlegi gázkereskedői érdeklődés ismeretében a Szlovákia felőli szállításra szűkítette le, hangsúlyozva, hogy amint változik az igény, úgy kész az Eustream is a gáz áramlásának megfordítására.

Egyik nyilatkozónk sem érezte távolinak a gázfolyosó teljessé válását, és abban is egyet értettek, hogy már addig is többre használható a magyar-szlovák vezeték, minthogy csak orosz gázt továbbítsanak rajta. Az Eustream szóvivője azt emelte ki lapunknak, hogy a tervek szerint 2019 január 1-jén átadják a fenti hiányolt szlovák-lengyel interkonnektort, az MGT képviselője pedig azt, hogy 2014 végére várhatóan átadják a kiemelt európai beruházásnak minősülő, lengyelországi LNG terminált. Mint az utóbbi rámutatott, a szlovák-magyar összekötő lehetőséget teremt a nyugat-európai gázközpontokban (hub) forgó, orosztól eltérő forrású földgáz fizikai behozatalára, de a lengyel palagáz importjára is. Vahram Chuguryan is hangsúlyozta, hogy a spotpiacokról és a virtuális kereskedelmi pontokról is juthat gáz a meglévő, számos útvonalról gáz az interkonnektoron keresztül. Mindazonáltal az Eustream – lévén rendszerirányító, nem pedig eladó – nem a forrásokat vizsgálja, hanem arra törekszik, hogy a hálózaton keresztül kiszolgálja a szállíttatók igényeit.

Eustream MGT gázvezeték
Kapcsolódó cikkek