Cégvilág

Az adományhiénák ellen

Védjegyet kapnának a bizonyíthatóan működő egészségügyi alapítványok és szervezetek, hogy ezzel is kiszűrjék az „adományhiénákat” – jelentette be az egészségügyi államtitkár.

Semmelweis Garancia – ezt a nevet viselné a tervezett védjegy, amit minél gyorsabban, még az előtt szeretnének bevezetni, hogy elindulna a harc az 1 százalékos adófelajánlásokért. Úgy látják ugyanis, hogy az adományhiénák rendkívüli módon visszavethetik az adakozókedvet, jelentősen rontva a tisztességesen működő alapítványok és szervezetek helyzetét. 

A Nézőpont Intézet Gyógyuló egészségügy című konferenciáján ugyan sok más mellett arról is szó esett, mennyire fontos, hogy jövőre is folytatódjon, az egészségügyi államtitkár inkább az eddigi eredményekről és arról beszélt, hogy immár „a szervezés kora jön”.

Pedig a többi előadóval együtt Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke komoly problémákkal is szembesítette Szócska Miklóst. Így például azzal, hogy a kormányzat erőfeszítései ellenére sem elégséges a biztonságos működéshez a kórházi finanszírozás. A szakellátásra ugyan a 2010-es 580 milliárd forinthoz képest idén már 620 milliárd forint jut, de ezen belül egyre többet kell bérre költeni, így mind kevesebb jut működtetésre: 38-ról 31 százalékra csökkent ez utóbbi aránya az összkiadásokon belül. „Akárhonnan is nézzük, forráshiányos az egészségügy” – jelentette ki Velkey György. Aláhúzta: ha nem növelik az úgynevezett mozgóbéreket – például az ügyeleti pótlékokat -, hamarosan lehetetlen lesz ügyeleti szolgálatokat kiállítani.

adományhiéna Velkey György egészségügy Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek