Cégvilág

Putyin és Janukovics nem tudtak megállapodni az orosz gáz áráról

Moszkva és Kijev nem tudott megállapodásra jutni az orosz gáz árának csökkentéséről - közölte szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

Putyin és Viktor Janukovics ukrán elnök Szocsiban tartott pénteki tárgyalásairól Dmitrij Peszkov újságíróknak kijelentette, hogy a felek "energetikai együttműködésről" tárgyaltak, de "nem jutottak végső megállapodásra". Peszkov közlése szerint Putyin és Janukovics megbeszélésein nem volt szó Ukrajnának a Moszkva vezette vámunióhoz való esetleges csatlakozásáról. Az orosz-ukrán kétoldalú államközi bizottság december 17-re tervezett ülésének napirendjéről tárgyaltak - mondta az orosz elnöki szóvivő.

Az orosz sajtóban korábban megjelent értesülés szerint ugyanakkor a két államfő megegyezett arról, hogy Ukrajna belép az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba. A lenta.ru hírportál azt írta, hogy Edward Lucas, a brit The Economist vezető szerkesztője a Twitter internetes közösségi oldalon szellőztette meg "nagyon megbízható forrásból szerzett információját", miszerint Oroszország és Ukrajna stratégiai megállapodást kötött Szocsiban. Ennek értelmében Moszkva legalább 5 milliárd dollárt (mintegy 1100 milliárd forint) ad Kijevnek és ezer köbméterenként 200 dollárban határozza meg a földgáz árát. 

Oroszország november végi állapot szerint a 2009-es gázszerződés értelmében ezer köbméterenként több mint 500 dollárért adta Ukrajnának a földgázt - írta a lenta.ru. A négy évvel ezelőtt kötött gázár-megállapodás miatt ítélték el és börtönözték be Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt. 

Edward Lucas tudomása szerint a Szocsiban pénteken született stratégiai megállapodásban az szerepel, hogy Ukrajna Viktor Janukovics államfői megbízatásának lejártáig, 2015 tavaszáig belép az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba.

Az ukrán kormány november 21-én jelentette be, hogy felfüggeszti a felkészülést az európai uniós társult tagsági megállapodás aláírására és az uniós szabadkereskedelmi övezethez való csatlakozásra. Kijev azt javasolta Brüsszelnek, hogy Moszkva bevonásával folytassák az egyeztetéseket. Nemrég Kijevben közölték, hogy újra szeretnék tárgyalni az uniós megállapodásokat.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szerint Ukrajna több mint 2 milliárd dollárral (mintegy 440 milliárd forint) tartozik az augusztusban, valamint októberben és novemberben Ukrajnának szállított orosz földgázért. Az orosz állami gázcég vezetője egyúttal cáfolta a korábban Kijevben tett bejelentést, hogy megegyeztek volna a Naftohazzal a törlesztés átütemezéséről.

Alekszej Miller vámunió Dmitrij Peszkov Kijev Viktor Janukovics lenta.ru Ukrajna Oroszország Vlagyimir Putyin Naftohaz Szocsi Moszkva Brüsszel földgáz Edward Lucas Gazprom The Economist
Kapcsolódó cikkek