Szeptemberben nyert meg csehországi partnerével egy tendert, de csak a napokban számolt róla az MVM Ovit Zrt., hogy részt vehet egy 400 kilovoltos, csehországi villamos távvezeték felújításában.

A kiíró a cseh villamos energia rendszer felügyelő CEPS, azaz a „cseh Mavir”. Az érintett gerincvezeték kelet-nyugati irányban szeli át Csehországot, Olomouctól Prágáig átszelő.

A felújítás után nőni fog a távvezeték sodronyainak áramterhelhetősége és a távvezetéken átvihető teljesítmény is. Az elvárt, magasabb sodronyhőmérséklethez tartozó megnövekedett belógások miatt viszont jelentős számú oszlopot kell új szerkezeti elemek beépítésével magasítani, szigetelőláncokat is kell cserélni, és feszítőközöket újraszabályozni.

A korszerűsítés tervei egyetlen hónap alatt készítette el a Transenergy nevű csehországi társaság, a kivitelezés szeptember végén indult. A munkák jelentős hányada 2014 első negyedévére marad, február végéig. Az elnyert megbízás nagyságát az Ovit nem tette közzé, azt viszont igen, hogy a projekten dolgozó, fogékonyabb dolgozói már elsajátítottak néhány cseh szakmai kifejezést. A „prosím jedna pívo” már folyékonyan megy…

A társaság 2012-ben 1,8 százalékkal 47 milliárd forintra növelte nettó árbevételét, üzemi eredménye 32,1 százalékkal 887 millió forintra csökkent, közel hasonló arányban és mértékben gyengült az adózott eredménye is.