Cégvilág

Nem akarnak aktív eutanáziát

A magyar orvosok többsége nem tartja időszerűnek, hogy jogszabályba foglalják az aktív eutanázia lehetőségét. Annak ellenére sem, hogy egy 227 doktor válaszait tartalmazó, nem reprezentatív felmérésben arra a kérdésére, kérték-e aktív eutanázia alkalmazására, 36,6 százalék igennel felelt. A felmérést Vadász Gábor nyugdíjas sebész-aneszteziológus kezdeményezte, aki szerint pontatlan, számos esetben végrehajthatatlan és a gyakorlatban sem működik a jelenlegi szabályozás.

Magyarországon az eutanázia semmilyen formája sem engedélyezett, a betegek viszont elvileg megtagadhatják az életmentő kezeléseket. Csakhogy ez a lehetőség Filó Mihály, az ELTE Büntetőjogi Tanszékének adjunktusa szerint is csupán „írott malaszt”, mert bár a rövid időn belül halálhoz vezető gyógyíthatatlan betegség esetén lehetővé teszi a beteg számára, hogy lemondjon az életfenntartó kezelésekről, a valóságban ez nem működik, mert a jóváhagyás túlzottan bürokratikus.

Ezt a mostani felmérés is megerősíti: az orvosok majdnem egy hatoda jelenleg nem fogadja el a betegnek a kezelés visszautasítására vonatkozó kérését, ami ellenkezik az egészségügyi törvényben biztosított betegjogokkal. A válaszadók is egyetértenek abban, hogy változtatni kell az orvosi kezelés visszautasításának jogi szabályozásán.

egészségügy eutanázia
Kapcsolódó cikkek