Cégvilág

Az áram felét Paks adta

Tavaly valamivel kevesebb áramot termelt a paksi atomerőmű, mint egy évvel korábban, ám így is a létesítmény négy blokkja adta az országban előálltott áram 50,7 százalékát. Szokásosan a legolcsóbban.

Tavaly a paksi atomerőmű fennállása ötödik legjobb termelési eredményét érte el, ami az előállított villamos energia mennyisége alapján halvány csökkenést takar az előző évihez képest.

Ezt tükrözve az árbevétele 0,7 százalékkal 185,5 milliárd forintra emelkedett, közölte Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a társaság tájékoztatóján.

A létesítmény négy blokkja tavaly 50,7 százalékot képviselt a hazai villamos energiatermelésben, a felhasználásban pedig 36,4 százalékos volt súlya. Az ország áramimportja 2013-ban 9,5 százalékkal nőtt.)

Az erőmű kihasználtsága 87,5 százalékos volt, magasabb a nemzetközi átlagnál. (Száz százalékos nem lehet a karbantartások, javítások miatt.) Tovább csökkent, már csak 20 volt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél bejelentendő események száma. Ezek között azonban egyetlen olyan sem volt, amely az 1-7 fokozatú nukleáris esemény skálán akár az 1-est is elérte volna.

Részletek a holnapi Világgazdaságban.

A képeket az alábbi linken lehet megtekinteni: http://www.vg.hu/galeria/1779

Paksi Atomerőmű Hamvas István
Kapcsolódó cikkek