Cégvilág

Az MVM 41 milliárdos tulajdonosi hitelt kap

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése elfogadta a csoport új középtávú stratégiáját, hozzájárult a Főgáz-részvények megvásárlásához szükséges, 41 milliárd forintos tulajdonosi kölcsön felvételéhez, határozott a Vértesi Erőmű Zrt. Oroszlányi Erőműve jövőképéről. létrejön z MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. projekttársaság.

Az MVM közgyűlése által elfogadott új középtávú stratégia kiemelt eleme a nemzetközileg elismert, jelenleg is magas szintű nukleáris biztonság fenntartása és további fejlesztése mellett a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítási programjának folytatása, a teljesítménynövelés újabb lehetőségeinek vizsgálata, valamint az új atomerőművi blokkok létesítési feltételeinek megteremtése és a beruházás megvalósítása a társaság által kiadott közlemény szerint.

A hazai termelői kapacitás-fenntartás mellett az új középtávú stratégia a Társaságcsoport új üzletágai közötti további szinergiák kiépítését és az üzleti portfólió optimalizálását tűzte ki célul. Emellett fontos cél a gazdálkodási tudatosság fenntartása és a megfelelő humán erőforrás biztosítása.

A 2013-ban megvásárolt Magyar Földgáztároló Zrt. és Magyar Földgázkereskedő Zrt. tovább szélesítette az MVM működési körét, ezzel a cégcsoport még meghatározóbb szerepet tölt be Magyarország ellátásbiztonsága terén. Az idén záruló Főgáz tranzakcióval és a nemrég bejelentett lehetséges további akvizícióknak köszönhetően az MVM hamarosan megjelenik az egyetemes szolgáltatók piacán is, ezzel közvetlenül garantálhatja a lakosság biztonságos, megfizethető árú energiaellátását.

A stratégia megkülönböztetett figyelmet fordít az energiahatékonyság javítására is, továbbá kiemelt célként jelenik meg az intelligens energiahálózatok kiépítése, a regionális infrastruktúra platform kialakítása, illetve a forrásdiverzifikációhoz szükséges további határkeresztező kapacitások létesítése. A stratégia a megújuló energiatermelés piaci részesedésének növelését is célul tűzte ki. A társaságcsoport meghatározó piaci szereplővé kíván válni a távközlésben is.

Az oroszlányi térség biztonságos távhő-ellátása, ezen belül kiemelten a lakosság érdekeinek szem előtt tartásával a közgyűlés döntött az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. projekttársaság létrehozásáról.

Az MVM közgyűlése határozott arról is, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint legnagyobb tulajdonos 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújt az RWE csoport Főgáz-részvényeinek megvásárlásáról szóló megállapodás finanszírozásához.

paksi oroszlányi MVM
Kapcsolódó cikkek