Cégvilág

Főként a városokban döntenek sokan a hamvasztás mellett

Az újonnan életbe lépett temetkezési törvény számos változtatásra kényszerítette a kegyeleti cégeket. Az egyik legfontosabb szabály, hogy ilyen vállalkozást nem lehet kórházak kétszáz méteres körzetében működtetni.

– Ez a módosítás szerencsére minket nem érint, eddig sem volt irodánk egészségügyi intézmények közelében, pedig huszonkét településen vagyunk jelen a térségben – tudtuk meg Papp Jánostól, a szolnoki Kegyelet Sírkő Kft. ügyvezetőjétől. – Tudomásunk van ugyanakkor arról, hogy akadt olyan cég a megyében, amely költözésre kényszerült az új előírások miatt, melyekkel egyébként maximálisan egyetértek. Másik fontos változás, hogy az országban működő krematóriumoknak kötelező jelleggel nyilvánosságra kell hozniuk az áraikat. Ebből kiderült, hogy a szolnoki az egyik legolcsóbb ilyen jellegű vállalkozás. Mi – Szolnokon egyedüliként – évek óta ide szállítjuk a holtakat, kegyeleti okokból úgy véljük, az adott körülmények között az a legjobb megoldás, ha nem „utaztatjuk” sok-sok kilométernyit fölöslegesen az elhunytakat.

Amint Papp János ügyvezetőtől megtudtuk, a hozzátartozók többsége bizony egyre nehezebben tudja kifizetni a szertartással kapcsolatos költségeket. Főként városokban döntenek sokan az összességében olcsóbbnak számító hamvasztásos temetés mellett, sőt, sok esetben csak búcsúztatóra kerül sor, azt követően pedig hazaviszik az urnát a hozzátartozók. Épp ezeknek az igényeknek a kielégítése érdekében készült el a Kegyelet Sírkő búcsúztatóterme Szolnokon. Az akár ötven főt is befogadó helyiség lehetőséget ad arra, hogy a gyászoló hozzátartozók méltó módon vegyenek búcsút elhunyt szerettüktől hamvasztás után. Felekezettől függetlenül bárkinek rendelkezésére áll a terem, előre egyeztetett időpontban, a nap bármely szakában.

– Sajnos egyre szélesedik az a réteg, akik a legolcsóbb szertartás költségeit sem tudják viselni, ezért határozták meg törvényileg a szociális temetés kategóriáját a törvényben – tette hozzá az ügyvezető. – Ez a rendelkezés azonban csak jövőre lép életbe. Addig az általunk üzemeltetett öt temetőben is fel kell készülnünk arra, hogy megteremtsük a megfelelő technikai feltételeket.

temetkezés
Kapcsolódó cikkek