Cégvilág

Így húzhatták az összeomlás közelébe offshore cégek az újpesti focit

Az Átlátszó.hu megszerezte annak a NAV-vizsgálatnak az anyagát, amelyet az adóhatóság az Újpest Football Club Kft. ügyében folytatott le 2012-ben. A arra a következtetésre jutott, hogy egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és egyéb más bűncselekmények révén szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből.

A NAV-vizsgálat megállapította, hogy a vizsgált, 2008-2010-es időszakban az Újpest FC Kft tulajdonosai a következő társaságok voltak: TÁLIÓ-2001 Kft., Sprite International, Iceinvest Kft., Evore Invest Kft., NTS Szálloda Kft., City Budapest Kft. Az adóhatóság megvizsgálta ezen cégek tulajdonosait is, és kiderült, hogy ciprusi és Seychelles-szigeteki offshore cégek tulajdonában álltak.

Ezek az offshore cégek egy székhelyre bejegyzett társaságok, azonos ügyvezető körű és azonos székhelyű társaságokban rendelkeztek tulajdonrésszel, ugyanazoknál a bankoknál vezették a bankszámláikat. A bankszámlák felett olyan magánszemélyek rendelkeztek, akik az Újpest FC Kft. és a vele gazdasági kapcsolatban álló cégeknél is szerepet játszottak. Ezek a cégek egymás között teljesítettek utalásokat, nem volt más üzleti partnerük az Újpest FC Kft., vagy ezen magánszemélyek érdekeltségében lévő cégeken kívül. Ezek a társaságok pedig alkalmanként az Újpest FC Kft. tulajdonosaként említett Tolnai Sándor, és felesége Pféger Réka magánkiadásait is finanszírozták. Az utalások láncolatának vizsgálata során a NAV megállapította, hogy szervezetten létrehozott pénzmozgási láncolat volt, melynek valós célja a pénz forrásának az elrejtése - írja az atlatszo.hu.

A NAV megállapította, hogy a Morcote Kft. az általa kiállított számlák áfaértékét bevallotta, de nem fizette be, az Újpest FC Kft. viszont visszaigényelte. A két cég között fennálló reklámszerződés pedig nem volt más, mint az Újpest FC alkalmazásban álló labdarúgók bérköltsége, viszont így nem kellett befizetni a személyi jellegű ráfordításokat.
A Morcote Kft. felé kifizetett pénzek nem az Újpest FC Kft. gazdasági hasznát szolgálták, azok különböző csatornákon az Újpest FC. érdekeltségébe, alkalmazottaihoz kerültek vissza jelentős adókötelezettséget csökkentő eredménnyel. A NAV szerint ezek színlelt szerződések voltak.

A Morcote Kft. évről-évre egyre jelentősebb adóhiányt mutatott fel (2009: 63 millió, 2010: 100 millió), így az Újpest FC Kft. egyszerűen lecserélte ezt a céget az 1885 Kft.-re, melynek tulajdonosa az NTS International Inc. seychelles-szigeteki cég. A cég székhelye szintén megegyezett az Újpest FC. Kft székhelyével.

A NAV szerint az 1885 Kft. általi menedzsmentszolgáltatásra, közvetítésre nem volt szükség, az adóelkerülésen kívül semmi sem indokolta a cég bevonását, a szerződések szintén színleltek voltak - írja az atlatszo.hu.

Amikor Roderick Duchatelet 2011-ben átvette az újpesti futballvállalkozást, újabb és újabb szerződések és követelések kerültek elő. Roderick Duchátelet az összes iratot kiküldte Belgiumba, ahol az írásszakértő megállapította, hogy az összes okiratot ugyanaz a személy egyazon időben írta alá, annak ellenére, hogy a szerződések között – papíron – évek voltak.

Az Újpest szerint ezek színlelt kölcsönadási szerződések, tényleges pénzmozgás nem történt, viszont erre hivatkozva ezek a cégek felszámolást kezdeményeztek az Újpest ellen. Az Újpest feljelentést tett ismeretlen tettes ellen csalás és okirat-hamisítás ügyében.

sport újpest
Kapcsolódó cikkek