Cégvilág

Isszák a vizet az erőművek

Hatalmas vízigénye van a hagyományos villamos energia-termelő iparágaknak az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) szerint.

Egy friss felmérés szerint a földrész nukleáris-, szén- és gázüzemű erőművei együtt évente 4,5 milliárd köbméter vizet használnak fel.

Ez 82 millió uniós állampolgár éves vízigénye, nagyjából tehát annyi, mint Németországé. A tanulmány szerint az EU teljes vízfelhasználásának a 44 százaléka az energia-iparhoz köthető.
A szélenergia-termeléshez viszont nincs szükség vízre, ami évi 1,2 milliárd köbméter megtakarítást jelent, pénzben kifejezve pedig 2,4 milliárd eurót. Az előbbieket tartalmazó tanulmányt az EWEA barcelonai rendezvényen tették közzé.

„Európában minden nap minden másodpercében annyi vizet használnak el a nukleáris-, a szén- és a gázerőművek hűtésére, amennyivel három olimpiai méretű uszoda tölthető fel” – szemléltette az energiaipar vízigényét a szervezet részéről Ivan Pineda. Ezért – mint hangsúlyozta –, a szélenergia fokozottabb hasznosításával sokkal hatékonyabban léphetünk fel a különleges forrás megóvása érdekében, mint például a kertek locsolásának megtiltásával, és közben pénzt is megtakarítunk.

Az európai országok és kormányok képviselői március 20-21-én vitatják meg a 2030-ig szóló klíma- és energiapolitikát. A közlemény szerint a rendezvény résztvevőinek figyelembe kell majd venniük, hogy a 2030-ra megcélzott, ambiciózus szélenergia és egyéb, hasznosítási tervek megvalósítása nagyon hasznos lehet a környezet számára, de segítené az iparág európai növekedését, és új munkahelyeket is teremtene.

víz EWEA
Kapcsolódó cikkek