Cégvilág

Nem engedtek a Gulliver hitelezői

Nem fogadták el a Gulliver hitelezői a cég által kínált ajánlatot az első csődegyezségi tárgyaláson, a társaságnak két hete van egy újabb konstrukció kidolgozására. Az üzleteit a múlt év végén bezáró játékkereskedelmi vállalat közel hárommilliárd forinttal tartozik hitelezőinek.

Eredménytelenül zárult a Gulliver Kft. és hitelezői közötti első csődegyezségi tárgyalás múlt pénteken – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Pallos Dénes vagyonfelügyelő a Para Gazdasági Tanácsadó Kft.-től. A játékkereskedelmi cég bíróság által kirendelt vagyonfelügyelője elmondta, hogy az üzleteit tavaly decemberben bezáró vállalat ajánlata szerint a jelenleg raktáron lévő árukészletének kisebb mértékben kiskereskedelmi, nagyobb mértékben pedig nagykereskedelmi értékesítéséből csökkentette volna tartozásait. A Gulliverrel szemben 148 hitelezőnek van követelése, összesen közel hárommilliárd forint értékben. A legnagyobb összeggel a CIB Banknak tartozik a társaság, de több játékgyártó és számos kereskedő is a hitelezők között van. A pénteki csődegyezségi tárgyaláson a Gulliver a csődtörvény által kínált lehetőséggel élve vállalta, hogy 15 napon belül egy átdolgozott egyezségi ajánlatot terjeszt a hitelezők elé.

A Gulliver elleni csődeljárás január 17-én indult meg, ami azt jelenti, a társaság 120 napos fizetési moratóriuma május 17-én jár le. Addig akár több tárgyalást is lebonyolíthatnak a vállalat és hitelezői között, azonban ha nem születik egyezség, megkezdik a cég felszámolását.

A korábban a hazai játékpiac meghatározó szereplőjének számító társaságnál folyamatosan építik le a létszámot, ennek ellenére még mindig több mint száz bejelentett munkatársa van a cégnek. Pallos Dénes elmondása szerint a bérek kifizetésével nem volt probléma, a vállalat tartalékaiból meg tudták oldani, azonban a csődeljárás szabályai miatt kisebb késések előfordulhattak.

Az országszerte 27 üzletet működtető Gulliver tavaly karácsony előtt néhány nappal zárta be boltjait, mivel a vállalat számlavezető bankja – CIB Bank – felmondta a szerződést és inkasszózott. A lépés időzítése kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a játékkereskedők forgalmuk túlnyomó részét a karácsony előtti másfél hónapban érik el, szakértői becslés szerint mintegy 70 százalékát.

A Gullivert 1991-ben magyar magánszemélyek alapították. A társaság gyorsan fejlődött, így nem meglepő, hogy nemzetközi befektetők érdeklődését is felkeltette, és 2007-ben megvásárolta a belga KBC Private Equity N. V., majd beolvasztották a Star-Toys és a Toy Group Kft.-t is a társaságba, így jött létre a hálózat. A cég tulajdonosi körében tavaly történt újabb változás, a Hollandiában bejegyzett Eastern Toy B.V. 85 szerezte meg a vállalat 85 százalékát, míg a fennmaradó rész az Aurenta Holding Kft.-é lett.

A Világgazdaságnak korábban nyilatkozó szakértő szerint a Gulliver hálózatából 15-20 üzlet lehet olyan, amelyet megfelelő bérleti szerződés mellett hosszabb távon is nyereségesen lehet működtetni. A játékáruházak esetében mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ezek az üzletek az éves működési költségeiket gyakorlatilag az utolsó két hónapban, a karácsonyi ünnepek előtt termelik meg. Ahhoz, hogy életképesek legyenek az ilyen boltok, ezt a sajátosságot be kell építeni a bérleti díjakba is.

Kihasználatlan lehetőségek
A kiterjedt hálózatnak, országos lefedettségnek köszönhetően a Gulliver bevétele 2010-ben még nőtt és megközelítette az ötmilliárd forintot, ám ezt követően már csökkenni kezdett. Hatalmas zuhanást hozott 2012, 700 millió forinttal volt kisebb abban az évben a forgalom, mint egy évvel korábban és már alig haladta meg a négymilliárd forintot. Az utóbbi néhány évben folyamatosan veszteségről számolt be a cég. Míg 2009-ben még 300 millió fölötti volt, addig 2010-re már 200 millióra csökkent a veszteség, sőt 2012 végén 36,7 millió forint volt. A múlt év első fele drámai zuhanást hozott és hat hónap alatt 307 millió forintos mínuszt produkált a vállalat, ebben azonban szerepet játszhatott a játékpiacra jellemző szezonalitás is.

játék Gulliver
Kapcsolódó cikkek