Cégvilág

Nincs veszélyben a paksi szerződés

Érinthetik a Roszatom nyugati szerződéseit azok az esetleges gazdasági szankciók, amelyeket a Nyugat Oroszországgal szemben esetleg életbe léptet, mondta a Roszatom elnöke, de közölte: e szankciók nem érintik a paksi bővítésről aláírt megállapodást.

Számos, az orosz Roszatom által nyugat-európai partnerekkel aláírt szerződést érinthetnek az Oroszországgal szembeni, nyugati szankciók, közölte Szergej Kirijenko, a társaság elnöke a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel.

E szerződések egyike az is, amely a paksi atomerőmű területén építendő két blokkra vonatkozik. Mindazonáltal egyelőre sem az EU, sem az USA nem léptetett életbe gazdasági szankciót a Krím Oroszország általi elcsatolása miatt. Egy uniós és egy amerikai lista azonban készült olyan orosz politikusokról és üzletemberekről, akik nem utazhatnak be az USA-ba, és nem férhetnek hozzá az USA-ban és az EU-ban lévő, esetleges pénzükhöz, illetve más eszközeikhez. Az amerikai listára felkerült két orosz bank is. Kirijenko viszont nincs rajta sem az uniós, sem az amerikai beutazási tilalmi listán.

A fenti hír kapcsán a Roszaton a következőket szögezte le közleményében:

A Roszatom minden nemzetközi kötelezettségét teljesíti, az esetleges Oroszország elleni gazdasági szankciók semmiképpen sem érintik a korábbi szerződéseket, így a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló orosz-magyar kormányközi megállapodást sem.... Szergej Kirijenko a RIA Novosztyi jelentése szerint hangsúlyozta, hogy ”jelenleg minden területen minden a tervek szerint halad. Kirijenko a szankciók lehetséges negatív hatásának elvi lehetőségére vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta azt, hogy jelenleg nem reagálunk az egyes országokban a különböző politikusok részéről elhangzó nyilatkozatokra és kommentárokra. Partnereinkkel hosszú távú együttműkésre törekszünk. Jelenleg a terveinkben semmiyen változás nem történt, minden szerződésünket menetrend szerint teljesítjük”.
 
Az Atomenergiainfo forrása szerint a paksi bővítésről szóló kormányközi megállapodásnak megfelelően jelenleg is zajlanak és folyamatosak a megvalósítást célzó egyeztetések a két ország tárgyalócsoportjai között.

Szergej Kirijenko egyik legutóbbi nyilatkozata szerint a Roszatom külföldi megrendeléseinek értéke 2014 végére meghaladhatja a 100 milliárd dollárt és jelenleg 22 atomerőművi blokkra van megrendelése a vállalatnak.

Kirijenko paksi Roszatom
Kapcsolódó cikkek