Cégvilág

Vérnyomáscsökkentő nyert Innovációs Díjat

Az Egis két hatóanyag-kombinációjú vérnyomáscsökkentője nyerte Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2013. évi Innovációs Díját. A gyógyszercégnek ez már a hatodik ilyen elismerése, amire némi árnyékot vet, hogy a 2012-ben díjazott termékét a tb-támogatás megszűnése miatt még abban az évben ki is kellett vonnia a piacról.

A most díjazott, úgynevezett fix kombinációs vérnyomáscsökkentő készítmény egyedülálló a gyógyszerpiacon. 


 

Két olyan hatóanyagot tartalmaz egy kapszulában, melyet két külön tablettában összesen 377 ezer beteg szed Magyarországon. A gyógyszergyár innovatív gyártóeljárásának köszönhetően a két hatóanyag kombinációja, valamint a megfelelő gyógyszerformája nagy tisztaságú és hosszú lejárati idejű, jelentős hozzáadott értékű készítményt eredményezett. A fix kombináció szedése révén javul a betegek terápiás együttműködése, ami azért fontos, mert a hatékony vérnyomás-szabályozás 45 százalékkal csökkentheti a stroke, 24 százalékkal pedig a szívinfarktus halálozási arányát. 

 

A 2013 szeptemberében zárult üzleti évében az Egis 14 országban hozta forgalomba a hazai gyáregységeiben fejlesztett és gyártott gyógyszert. A gyógyszercég a 2012/2013-as üzleti évben árbevételének 9,3 százalékát, 12,6 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre, és nyereségének túlnyomó részét, mintegy 90 százalékát hagyományosan készítményei fejlesztésébe és beruházásokba forgatja vissza.

Az elismerés az Egis nyolcadik Innovációs Díja. A 2012-es díjazott a cég egy szívgyógyszere volt, amelynek magyarországi forgalmazását azonban még abban az évben kénytelen volt beszüntetni az EGIS, miután az OEP annak ellenére megvonta a termék tb-támogatását, hogy annak árát a gyártó a vaklicitnek nevezett kötelező árversenyen 48 százalékkal csökkentette.


Egis gyógyszer vérnyomáscsökkentő innovációs díj
Kapcsolódó cikkek