Cégvilág

A VOSZ beleszólást kér a kamarai rendszer átalakításába

A vállalkozói érdekképviseletek szerint a kamarai rendszer tervezett átalakítása nem a kamara belügye, hiszen az egész gazdaságot, köztük a vállalkozókat és a munkavállalókat is érinti - írja szombati cikkében a Magyar Nemzet.

 Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára ezért háromoldalú érdekegyeztető fórum összehívását kezdeményezi. A főtitkár a lapnak elmondta, a VOSZ szövetségesének tekinti a gazdasági kamarát, de nehezményezik, hogy nem kérték ki a véleményüket a rendszer átalakításáról. Szerinte a kötelező tagság bevezetése nem vezet jó útra, a vállalkozók ugyanis többletszolgáltatások nélkül sarcként élik meg a kötelező tagdíjat, s úgy érzik, közös akolba terelik őket.

    Ha az "adóbehajtó" kamara helyett szimpatikus, szolgáltató intézményrendszert alakítanának ki, a vállalkozások önként lépnének be a szervezetbe, hiszen éreznék, hogy ott valós segítséget kapnak. Dávid Ferenc jelezte: a kötelező tagság és a megyei szervezetek centralizálása másodlagos kérdés, a legfontosabb, hogy olyan kamarát kell létrehozni, amely piacvédelemben, gazdaságszervezésben valós védelmet tud nyújtani a vállalkozóknak.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke szerint a kamarák szolgáltatásaiban még vannak tartalékok. Az ötezer forintot úgy kell felhasználni, hogy a vállalkozók azt mondhassák, megérte belépni. Ettől kezdve, hogy valaki regisztrált vagy teljes jogú tag, csak minősítés kérdése - mondta.

A lap emlékeztet arra: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslata alapjaiban változtatná meg a kamarai rendszert, a kötelező tagság mellett a teljes struktúrát megújítaná. A korábban önkéntes alapon, alulról szerveződő gazdasági önkormányzatot központosított intézményrendszer váltaná fel, amelybe a kis- és közepes vállalkozások mellett a nagyvállalatokat is bevonnák. Az MKIK javában dolgozik az átalakításról szóló, a kormánnyal kötendő megállapodáson, ám az új struktúráról még nem született egyezség az országos és a területi kamarák között.

VOSZ Demján kamara
Kapcsolódó cikkek