Cégvilág

Finn atomerőmű: újabb nagy lépés

Ma megállapodtak a Finnországban építendő új atomerőmű telephelyével és kivitelezésével kapcsolatos egyes szabályozásokról. Minden dolgozót a finnországi szabályozás szerint foglalkoztatnak majd, és távol tartják magukat a szürkegazdaságtól.

Ma megszületett a szerződés a finnországi Pyhäjokiban építendő atomerőmű telephelyéről, tájékoztatta a Világgazdaságot a kivitelező Fennovoima társaság.

A dokumentumot a Fennovoima, a benne tulajdonrészt szerzett Rusatom Overseas, valamint finnországi munkaügyi szervezetek írták alá. A telephelyre vonatkozó szerződés rögzíti az építkezéssel kapcsolatos, érintett közös szabályokat és eljárásokat.

A Fennovoima kötelezettséget vállalt, hogy az atomerőmű építése társadalmilag felelős módon fog történni. A kivitelezésben részt vevő dolgozókat a finnországi munkajogi szabályoknak megfelelően fogják alkalmazni, és távol tartják magukat a szürkegazdaságtól. Juha Nurmi, a Fennovoima vezérigazgatója szerint azért volt szükség a telephely-szerződés megkötésére, az beruházás során követendő szabályok és elvek rögzítésére, mert így biztosítható, hogy minden rendben és szabályszerűen folyjon a Hanhikivi 1 nevű erőmű építésén, amelyben több ezer külföldi alkalmazott is részt vesz majd.

A beruházási döntés 2013 decemberében született meg. A Hanhikivinek ugyanolyan, 1200 megawattos, nyomott vizes, AES-2006-os reaktora lesz, amilyenek Magyarországon leállítandó, paksi blokkokat is fel fogják váltani. A Hanhikivi 1 azonban teljesen zöldmezős beruházásban létesül, míg Paks II helyét már akkor kijelölték a Paksi Atomerőmű területén, amikor az épült. Korábbi hírek szerint a finnországi beruházás leghamarabb az idén indul, és 2024-ben zárul. 6,5 milliárd euróba kerül.

paksi Fennovoima atomerőmű Pyhäjoki
Kapcsolódó cikkek