BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A megyei cégek körében nem ismert a tao-kedvezmény

Támogatás A hazánkban működő vállalkozások 2011 óta élhetnek azzal a törvény adta lehetőséggel, hogy társasági nyereségadójukkal (tao) az öt úgynevezett látványsportág valamelyikét támogatják (a labdarúgás, a kézilabda, a vízilabda, a jégkorong és a kosárlabda sportágfejlesztési koncepcióját). Az így befolyó összegből a sportegyesületek utánpótlás-nevelési programot indíthatnak, javíthatják infrastrukturális helyzetüket, fizethetik a korosztályos csapatoknál versenyzőkkel foglalkozó edzőket a jogszabályban meghatározott 90, 70 és 50 százalékos mértékben. A tapasztalatok szerint azonban a 3200 magyarországi településen bejegyzett sportszervezetek fele nem is élt a tao-lehetőséggel. Megyénkben négy sportlétesítmény-fejlesztési program indult el tavaly, ez kelet-magyarországi összevetésben nem rossz, ám elmarad az ország nyugati és középső részében elindított projektek számától. Viszont a megyében jut a legalacsonyabb tao-összeg egy 18 éven aluli lakosra, annak ellenére, hogy a mutatók szerint a megye az ország hetedik legerősebb gazdasága. Elsősorban a Jászság északi része, valamint Szolnok és környéke a megye gazdasági motorja. Megyénk gazdasága tavaly 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, eredménye megközelítőleg 2100 milliárd forint. A vállalkozások várható nyeresége 80 milliárd forint körül alakul.

A megye elsőszámú sportága a kosárlabda, a szakszövetséghez tavaly 215 sportszervezet pályázott több mint 15 milliárd forintnyi támogatásért. A napokban Szolnokon tartott konferencia célja éppen az volt, hogy a megye gazdasági és sportéletének szereplőit összehozza. A tapasztalatok szerint a jellemzően külföldi tulajdonú cégek nem ismerik ezt a számukra is kedvező adózási formát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.