Szezon Lesz elegendő magyar dinnye a hazai piacon, a termelők szerint idén is kiváló minőségű, zamatos termés várható
A gazdák idén hatszáz hektáron termelnek sárgadinnyét és hatezer hektáron görögdinnyét. A termésmennyiség ötven százalékát Dél-Békésben állítják elő.
A szezon a sárgadinnyével indul. Június első hetében már kereskedelmi mennyiségben lesz a piacon – tájékoztatott Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének az elnöke, aki kiemelte: egységes vélemény alapján már jelezték a kereskedőknek a szezon kezdetét és várható időtartamát, hogy időben fel tudjanak készülni a magyar szántóföldi gyümölcs fogadására. Dél-Békésben a tavalyi szezonhoz hasonlóan várhatóan kiváló minőségű, zamatos lesz a dinnyetermés, a csapadékos, meleg időjárás a hektáronkénti hozamot is kedvezően befolyásolja. Oravecz Tamás szerint lesz elegendő magyar dinnye a hazai piacon, a termelők a kereskedelmi megrendeléseket folyamatosan tudják teljesíteni, a kért ütemben rugalmasan beszállítani. Az elnök megjegyezte:
a görögdinnyék az idén a szokásosnál kisebbek lesznek, a termelők a kereskedelmi igényekre reagálva döntően tíz kilogrammnál kisebbeket állítanak elő.
A medgyesbodzási Pálfi József 2 hektáron gazdálkodik.
– Idén először vetettünk olyan fajtát, amely maximum 8–9 kilósra nő, a terület másik felében pedig megmaradtunk a régi, jól bevált, 13 kilósra is „felcseperedő” görögdinnyénél. Majd látjuk, milyen lesz a piac.
Engelhardt János medgyes- egyházi vállalkozó 20 éve dinnyézik, folytatva a családi hagyományokat. Évről évre meg kell küzdenie a piacra jutásért. Sárgadinnyét 13 éve termel fólia alatt is, idén 3,5 hektár területen. Június 10-től ott lesz az
ő sárgadinnyéje is a piacokon.
– Elvétve ugyan már napjainkban is kapható sárgadinnye, de nagy mennyiségben csak a jelzett időponttól lesz. Úgy fogalmazunk mi, termelők: amikor eljön a sárgadinnye ideje. Az pedig a virágzástól számított 35–40 nap fajtától függően. Az én dinnyémet június 10-től szedjük, várhatóan július 5-éig tart a munka dandárja. Azután pedig a szabadföldi sárga (ami 3 hektáron terem) és a görög (10 hektáron) érése ad feladatot nekünk. Bizakodó vagyok, mert eddig soha nem volt az ízzel és a megjelenéssel gondom.
A felvásárlóktól vannak ígéreteik. Engelhardt János a fővárosi nagybani piacon értékesíti a dinnyéit, de ad el exportra is. Azt szomorúan jegyezte meg, hogy a multik zöldséges standjain az import sárga- és görögdinnyék ott vannak ugyan,
de minőségben meg se közelítik a hazait.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.