Cégvilág

Elégedetlenek az utazási irodák a parlamenti belépők áremelésével

Az utazási irodák azt kérték az Országgyűlés hivatalától, hogy legalább félévvel halasszák el a csoportos parlamenti belépők árának 20 százalékos emelését, mert nem tudnák a többletköltséget kigazdálkodni.

A Turizmus.com számolt be arról, hogy a csoportok számára a parlamenti belépők árát július 1-jétől 1700-ról 2000 forintra emelik.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: nem az emelést, hanem annak prompt jellegét kifogásolják. Az utazási irodák szerződéseiket hosszú időre előre kötik, a nyári forgalmat már tavasszal, illetve tavaly ősszel visszaigazolták a külföldi partnerek. Az árakon ilyenkor már nem lehet módosítani, a közel 20 százalékos emelést így a magyar irodáknak kellene "lenyelniük" - mutatott rá a szakember.

A MUISZ azt kérte, az utazási irodák és partnereik szempontjaira tekintettel halasszák el legalább félévvel - november 1-jéig - a belépők árának emelését, s ne ilyen rövid határidővel jelentsenek be módosításokat. Levelükre még nem kaptak választ - tette hozzá.

A parlamenti látogatások nagyon népszerűek, egy utazási iroda havonta átlagosan 50-60, 30-40 személyes csoportot visz az Országházba. Az áremelés fejenként 300 forintos bevételkiesést okozna, amit az árrésük nem bírna el. Az utazási irodák nem dolgoznak nagy haszonnal, ezt a nagy konkurencia miatt sem tehetik meg - mondta a szakember, hozzátéve: a jövő szezonra vonatkozó áremelést már tovább tudnák hárítani a partnereikre.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek