BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes-e ingatlanba befektetni? Forró a régiónk piaca

Kezd visszatérni az erő az európai befektetési piacokba, 2008 óta nem látott magas tranzakciós volumennel zárult 2014 első negyedéve. Összesen 32,2 milliárd euró értékben cserélt ingatlan gazdát, amely az európai piacokba vetett bizalom erősödését jelzi. A legerősebb szereplők továbbra is a brit és német ingatlanbefektetési piacok. Az Egyesült Királyságban 11,2 milliárd, Németországban 9,4 milliárd, Franciaországban 3,8 milliárd euró értékben vettek ingatlanokat.

A DTZ nemzetközi Fair Value Index (FVI) elemzése azt vizsgálja, hogy mennyire vonzóak a különböző kereskedelmi ingatlanpiacok, mekkora az elérhető becsült hozamszint. A legfrissebb elemzés szerint az index értéke 74, amely minimális emelkedést mutat a 72-vel zárult 2013-as évhez viszonyítva. Az index sávjain a 100-as érték azt mutatja, hogy minden piac alulárazott, míg a 0 a teljes európai piac túlárazottságát tükrözi. Az index mértékéhez szabottan fagyostól,a  forró kategóriáig tart az értékek leírása. A jelenlegi állapot szerint több az alulárazott piac Európában. A DTZ elemzői ebben az évben csökkenésre számítanak, de 2016 elejéig nem várható, hogy az index 50 alá süllyedjen.

Kezd visszatérni az érdeklődés a perifériás országok iránt, a spanyol, ír és olasz piacok összesen 2,6 milliárd euróval duplázták az egy évvel ezelőtti szintet. A javuló gazdasági mutatók és rekord alacsony államkötvény hozamok vonzó árazást eredményeztek a spanyol és olasz ingatlanpiacokon. Írország még mindig a legjobb ár-érték arányú piacok közé tartozik, az erős kereslet és a kiéleződő verseny azonban más országok irányába tereli a befektetői figyelmet.

Ezzel szemben az északi országok és a közép- és kelet-európai régió gyengébben teljesítettek. A közép-kelet-európai piacokon 20 százalékot esett a tranzakciós forgalom egy év alatt. Összesen 1,1 milliárd értékben vettek ingatlanokat az első negyedév során, ez a teljes európai befektetési volumen csupán 3,4 százaléka. A régió piacai a FVI elemzés szerint többségben a „forró” kategóriába tartoznak. 8 piacon az elérhető becsült hozam magasabb, mint a befektetők által elvárt hozam, megtérülés. 4 piac „melegnek” számít, köztük a budapesti iroda és ipari, illetve a prágai és varsói irodapiac, ami a befektetők számára már vonzó ár-kockázat arányt képviselő piacokat jelenti. 2013 első negyedéve óta nem történt jelentős változás a besorolásban, 2012-ben ezzel ellentétben számos piac tartozott a „fagyos” kategóriába.

A helyi befektetői kör Lengyelország kivételével szinte minden régiós piacon erősödött az évek során. A régióból Lengyelország továbbra is kiemelkedően teljesít. Magyarországon a befektetői aktivitás növekedni látszik a korábbi években tapasztaltakhoz képest. Mind befektetői, mind végfelhasználói oldalról egyre több, az ország politikai és gazdasági stabilitására vonatkozó vélemény hallható. A pozitív jövőkép egyik kiváltó oka a stabilizálódó irodapiac, amit 2012 harmadik negyedévétől kezdődően folyamatosan csökkenő üresedési ráta jellemez. Ennek legfőbb okai, hogy kevés új projekt indult el ebben az időszakban, viszont az új bérbeadások, bővülések és a kevesebb visszaadott bérlemény megközelítőleg 66,000 négyzetméteres nettó abszorpciót eredményezett 2013-ban és az első negyedév során is pozitív tartományban maradt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.