Cégvilág

Gázvita: az EU szerint elfogadható az oroszok ajánlata

Az Európai Bizottság elfogadhatónak tartja az Ukrajnának tett ezer köbméterenkénti 385 dolláros orosz gázárajánlatot. Ezt Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa mondta a RIA Novosztyi jelentése szerint.

A 385 dollár elfogadható mértékű ár - jelentette ki Oettinger a Brüsszelben tartott hármas - orosz-ukrán-EU - gázártárgyalások után. Szerinte az Európai Bizottság minden tőle telhetőt elkövet azért, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti vitában a következő hétfőig megoldást találjamnak.

Közben a RIA Novosztyi idézte Dmitriuj Peszkovot, a Kreml szóvivőjét, aki szerint nincs szó arról, hogy Putyin orosz és Porosenko ukrán elnök a következő napokban találkozna egymással, amelynek lehetőségéről Oettinger szólt Brüsszelben.

Az ukrán elnök jelezte azt is, hogy tárgyalna a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistákkal, ha lemondanak az erőszak alkalmazásáról. Azt sem zárta ki, hogy kerekasztalon vegyen részt különböző ukrajnai pártokkal. Ennek alapja azonban az ő béketerve kell, hogy legyen - tette hozzá. Porosenko megerősítette, hogy mint új ukrán államfő legközelebb Kelet-Ukrajna forrongó régióját kerei fel, mielőtt külföldi utakra vállalkozna.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek