Cégvilág

Ismét pörögnek a fúziók és a cégfelvásárlások

Hat éve nem látott szinten van a közepes méretű cégeknél a vállalatfelvásárlások (M&A) piaca – derül ki a BDO International adataiból.

A tranzakciók száma tavalyhoz képest 4,6 százalékkal csaknem 1500-ra emelkedett, az értékük pedig elérte a 133 milliárd dollárt, ami 13,3 százalékkal magasabb a 2013-as első negyedévinél. Az eddig lebonyolított ügyletek csaknem negyede az ipar és vegyipar területén valósult meg, 18 százalékuk a technológiai, média és telekommunikációs szektorban jött létre, 13,2 százalékuk pedig az energetika, bányászat és közszolgáltatások területén zajlott le.

Kelet-Közép-Európában 2014 első három hónapjában 88 M&A ügyletet bonyolítottak le, ez darabszámban felülmúlja a 2013-as évit, volumenben viszont kis mértékben elmarad a tavalyitól. A leglátványosabb növekedés a fogyasztói és pénzügyi szektorban volt, előbbiben 6-ról 18-ra, utóbbiban 10-ről 16-ra emelkedett a tranzakciók száma. A legtöbb cégfelvásárlás Oroszországban és Törökországban történt.

A kedvező finanszírozási klíma miatt az év egészében felpöröghet az M&A piac. A hitellehetőségek a világban kedvezőek, a vállalati tőketartalékok is magasak és a magántőke alapok is keresik a befektetéseket. Az év egészére így 10600 kilátásba helyezett tranzakciót talált a BDO globális szinten, ez 66 százalékkal több a 2013-ban megvalósult ügyleteknél – magyarázta Boross Ákos, a BDO Magyarország partnere. A szakember szerint ez még akkor is kedvező kilátást jelent, ha később a tranzakciók egy része végül meghiúsul, vagy csúszik.

A BDO szerint elsősorban a technológiai, a média, a telekommunikációs, a pénzügyi, a gyógyszeripari és gyógyászati, valamint a biotechnológiai szektor húzhatja majd az M&A piacot. A területi megoszlás alapján pedig Észak-Amerikában, Kínában, valamin a kelet-közép-európai térségben várható a legtöbb vállalatfelvásárlás. A várakozások szerint globális szinten legalábbis ezekben a térségekben következik be az ilyen ügyletek több mint 50 százaléka.

A cég várakozásai szerint Észak-Amerikában csaknem 3400 felvásárlás várható az idén, ebből a technológiai, telekommunikációs és média szektorban lehet a legtöbb ilyen ügylet, több mint 700 darab. Kínában ezzel szemben az ipari és vegyipari cégek egyesülhetnek nagyobb számban, a több mint ezer tranzakcióból 409 ezekben az ágazatokban várható. Kelet-Közép-Európában is az ipari cégek körében várható a legtöbb felvásárlás.

Újabb hatalmas egyesülés
Az orvosi eszközöket gyártó amerikai Medtronic bejelentette, hogy megvásárolná a szintén az egészségügyben tevékenykedő írországi Covidient – írja a BBC. Az ügylet értéke 42,9 milliárd dollárt, amit készpénzben és részvényekben egyenlítenének ki. A Medtronic széles portfólióval rendelkezik, ebben szívértágító és sebészeti eszközök is vannak. Az ügylettel a cég az adózását is optimalizálhatja, átteheti ugyanis a székhelyét egy olyan európai országba, ahol alacsonyabbak a közterhek.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek