A grillezés a legtöbb esetben együtt jár a vendégeskedéssel. Átjönnek a szomszédok, benéznek a barátok, vagy a család ünnepel nálunk. Így aztán a háziasszony teendői igencsak megsokasodnak. Épp ilyen alkalmakkor legjobb bevetni a sütögetést.
Remek dolog, hogy már előző nap bepácolhatjuk a húsokat, és másnap csak arra kell figyelni, hogy a köret készen legyen. A hús pedig szinte magától megsül a grillrácson – jó esetben a férfiakra lehet bízni ezt a munkafolyamatot. Így aztán elmondhatják magukról, hogy ők készítették a remek ebédet. Pedig a finom falatok titka a pác. Az ízek átjárják a húsokat, és nem száradnak ki az erős tűztől.
Használjuk kedvenc fűszereinket, olajat, fokhagymát. De készíthetünk citromleves, chilis, mustáros, mézes marinádot is, előkerülhet a szójaszósz, a curry, a joghurt. Fontos, hogy ne tegyünk bele sót, mert vízelvonó hatású, és elszívja az alapanyag nedvességét. Csak közvetlenül sütés előtt használjuk a sószórót!
Választhatunk sertést, csirkét, marhát, halat is, és a zöldségekről se feledkezzünk el. Fontos, hogy vágjuk vékonyabb darabokra, és így tegyük a pácba, majd másnap a grillrácsra.
4 szelet hátszín, 3 ek. olaj, 10 dkg koktélparadicsom, 2 fej lilahagyma, 10 dkg gomba, 1 doboz bébikukorica. A lepényhez: 1 burgonya, 1 dkg élesztő, 1 mk. cukor, 20 dkg liszt, 1 dl tej, 1 tojás.
Elkészítés:
1. A húst megborsozzuk, megkenjük kevés olajjal, és 1 éjszakra a hűtőbe tesszük.
2. A sütés napján a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és puhára főzzük. Az élesztőre szórjuk a cukrot, 1 evőkanál lisztet, ráöntjük a langyos tejet, és felfuttatjuk. A burgonyát leszűrjük, áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, egy csipet sót, a tojást, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
3. A zöldségeket megtisztítjuk, félbe-cikkekre vágjuk. Grilltálcán kevés olajat melegítünk, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a gombát, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a kukoricát, megsózzuk, és összepirítjuk.
4. Sütés előtt megsózzuk a húst, és a grillrácson, ízlésünknek megfelelően megsütjük. Rátesszük a zöldségekre, és együtt 2-3 percig pihentetjük. A tésztából olajozott kézzel lepényeket formázunk, és forró grilltálcán mindkét oldalukat megsütjük.
1 adag: 758 kcal
4 szelet hátszín, 3 ek. olaj, 10 dkg koktélparadicsom, 2 fej lilahagyma, 10 dkg gomba, 1 doboz bébikukorica. A lepényhez: 1 burgonya, 1 dkg élesztő, 1 mk. cukor, 20 dkg liszt, 1 dl tej, 1 tojás.
Elkészítés:
1. A húst megborsozzuk, megkenjük kevés olajjal, és 1 éjszakra a hűtőbe tesszük.
2. A sütés napján a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és puhára főzzük. Az élesztőre szórjuk a cukrot, 1 evőkanál lisztet, ráöntjük a langyos tejet, és felfuttatjuk. A burgonyát leszűrjük, áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, egy csipet sót, a tojást, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
3. A zöldségeket megtisztítjuk, félbe-cikkekre vágjuk. Grilltálcán kevés olajat melegítünk, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a gombát, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a kukoricát, megsózzuk, és összepirítjuk.
4. Sütés előtt megsózzuk a húst, és a grillrácson, ízlésünknek megfelelően megsütjük. Rátesszük a zöldségekre, és együtt 2-3 percig pihentetjük. A tésztából olajozott kézzel lepényeket formázunk, és forró grilltálcán mindkét oldalukat megsütjük.
1 adag: 758 kcal Sörben pácolt szalonnás tarja Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet tarja, 10 dkg szalonna, 1 tk. erőspaprika-krém, 1 mk. szárított majoránna, 2 dl sör, 2 ek. olaj, 4 cső kukorica, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma 1 ek. felaprított snidling.
Elkészítés:
1. A húst a szalonnából vágott vékony csíkokkal megtűzdeljük. Megkenjük a paprikakrémmel, megszórjuk a majoránnával, és tálba tesszük. Ráöntjük a sört, és letakarva 1-2 napig hűtőben érleljük.
2. A húst a felhasználás előtt lecsepegtetjük, megsózzuk, vékonyan megkenjük olajjal, és parázs felett, olajozott grillrácson kíméletesen megsütjük.
3. Köretnek a kukoricákat megtisztítjuk, megfőzzük (ha nagyon zsenge, elég alufóliába csomagolni, és a parázs szélén megsütni). A kukoricát félbevágjuk, sózzuk, és a parázs felett átpirítjuk. A tejfölt összekeverjük az áttört fokhagymával, a snidlinggel, a húshoz kínáljuk a kukoricával együtt.
1 adag körettel: 857 kcal Fóliában sült rakott hal zöldséges kuszkusszal Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet halfilé, 1 szál póréhagyma, 1 cukkini, 10 dkg bacon, 4 ek. olívaolaj, 1 cs. petrezselyem vagy kapor. A körethez: 20 dkg kuszkusz, 15 dkg tetszőleges apróra vágott, párolt zöldség, 4 ek. olívaolaj.
Elkészítés:
1. A halszeleteket megmossuk, megsózzuk. A pórét, a cukkinit megtisztítjuk, és vékony fél karikákra vágjuk. Kiterítünk négy nagyobb darab alufóliát. Ráfektetünk 1-1 szalonnaszeletet, rá egy darab halat, arra egy réteg cukkinit, póréhagymát, majd pár szál petrezselymet vagy kaprot. Megsózzuk, meglocsoljuk olajjal, majd rátesszük a másik halszeletet, és betakarjuk szalonnaszeletekkel. Alaposan becsomagoljuk a fóliába.
2. Gyenge parázsban, grillrácson, vagy vaslapon/tárcsán is süthetjük. Amikor a hegyes hurkapálcát könnyedén át tudjuk szúrni rajta, elkészült.
3. A körethez a kuszkuszt jól zárható tálba tesszük, és annyi forró, sós vízzel öntjük fel, hogy egy ujjnyira ellepje. Lezárjuk, majd 20 percig pihentetjük. Ezután összekeverjük
a párolt zöldségekkel és az olajjal.
1 adag: 712 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.