BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyereknek nem való diéta

Napjainkban egyre szaporodnak a különféle diéták. A régi-új vegetarianizmusnak is egyre több a híve, mint ahogy az „ősibbnek” tartott, valójában nagyon is újkeletű paleo diétának. És még hosszan lehetne folytatni a divatos diéták sorát

Az egyoldalú táplálkozás, a szélsőséges diéták, a főleg nyáron divatos különleges (fogyókúrás) étrendek veszélyesek is lehetnek, ha hozzá nem értő módon állítják össze. Különösen veszélyeztetettek a fejlődésben lévő gyerekek – figyelmeztet Dr. Lichthammer Adrienn, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. A szülők felelősségét hangsúlyozza, hiszen elsősorban a szülőkön múlik, gyermekük milyen táplálékot kap.

Növényt vagy húst?

Napjainkban számos követője van a régi-új vegetarianizmusnak, valamint a sokkal újabb keletű paleo diétának. Talán ez a két szélsőség, melyek nyersanyagaikat tekintve nagyon különbözőek. Míg az előző főleg a növényi eredetű táplálékokat ajánlja, az utóbbi a nagy mennyiségű hús fogyasztását részesíti előnyben. A vegetarianizmus bizonyos földrajzi területeken tradicionális, de Európában mintegy száz éve csak szórványosan, az utóbbi évtizedekben azonban nagyobb számban talál követőkre.

Főleg vagy csakis növényit

A vegetarianizmusnak többféle változata létezik. Legszigorúbb formájában, a vegán étrendben kizárólag a növényi eredetű táplálék fogyasztása engedélyezett, míg például az ovo-laktovegetariánusok a tejet, tejtermékeket, és a tojást is étrendbe illeszthetnek. Táplálkozás-élettani szempontból legkevésbé kifogásolható a szemi-vegetarianizmus, amelyben szárnyas vagy hal színesítheti a választékot, igaz, sokkal kisebb mennyiségben, mint a vegyesen táplálkozókéban.

Felesleges a tiltás

A paleo étrend is roppant egyoldalú. Miközben jelszava a „húst a hússal”, mégis kizár bizonyos élelmiszereket (gabonaféléket, tejet, tejterméket), hivatkozva arra, hogy ezek egyes összetevői (glutén, tejcukor, kazein) mindenki számára károsak. Valóban léteznek olyan betegségek, ahol orvosi diagnózis alapján ezek kizárása indokolt, szükségtelen azonban a tiltás az egészségesek számára!

A kizárólagos húsos étrendet fogyasztók – mivel a szokásosnál nagyobb mennyiségű hús kerül a szervezetükbe – túlterhelhetik veséjüket, illetve étrendjük köszvényre hajlamosíthat. A hússal együtt gyakran több zsír kerül a szervezetbe, mely hosszabb távon megnövelheti a vérzsír értékeket (a koleszterinszintet). További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen mondani, kire hogyan hat (káros vagy elfogadható) ez az étrend, hiszen sokféle genetikai hátterünk miatt mindenkire másképpen hathat.

Nem véletlen, hogy a dietetikusok szerint a sokféle nyersanyagot tartalmazó, változatos étrend az optimális. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: egészséges emberek számára nincsenek tiltott élelmiszerek, legfeljebb kerülendő mennyiségek!

Fehérjére mindenképpen szükség van

Bármely irányzatát kívánja követni valaki a vegetarianizmusnak, kívánatos, hogy előtte szakemberhez forduljon segítségért, hiszen önmagában a hús elhagyásától semmivel sem lesz egészségesebb az étrend. Nem lehetetlen, de különös figyelmet érdemel a biológiailag értékes fehérjeszükséglet fedezése, amely többek között a növekedésben, fejlődésben (izomépítésben), az immunrendszer működésében játszik szerepet. Az igazi veszélyt a szakszerűtlen, önjelölt táplálkozástudósoktól származó információk jelentik.

Ezek többnyire csak (rész-)információk, rosszabb esetben félrevezetőek. Így nem pontosan magyarázzák a nyersanyagok szervezetre gyakorolt hatását, és még veszélyesebb: nem ismerik fel a tápanyaghiányos állapotokat.



Ezek többnyire csak (rész-)információk, rosszabb esetben félrevezetőek. Így nem pontosan magyarázzák a nyersanyagok szervezetre gyakorolt hatását, és még veszélyesebb: nem ismerik fel a tápanyaghiányos állapotokat. Nem szabad ártani a fejlődő szervezetnek Szakszerűtlen összeállítással különösen sokat árthatnak egy fejlődésben lévő szervezetnek. A csontrendszer jelentős része például a serdülőkor végéig alakul ki, ezért ha nem megfelelő a kalciumellátottság ebben az időszakban, nagyobb az esélye a korai csontritkulás kialakulásának. Bár a növényekben is megtalálható a kalcium, de hasznosulása rosszabb, mintha tej vagy tejtermékekkel kerül a szervezetbe.

Ugyanez vonatkozik a vasra is, hiányában vashiányos vérszegénység jöhet létre. Ezt súlyosbítja, hogy a normális vérképzéshez B12 vitamin is szükséges, mely kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.