A történet negyed évszázaddal ezelőtt kezdődött, amikor Szabó József jó érzékkel ismerte fel, hogy a gazdasági, társadalmi, politikai átalakulás időszakában neki is váltania kell.
– Az eredetei szakmám gépészmérnök, tanítottam egy félévet a kiskunlacházi középiskolában, majd egy családi virágkertészetet alapítottam. A rendszerváltás elején látni lehetett, hogy a virágtermelés az energiaköltségek megugrása miatt hosszú távon nem nyújt megélhetési perspektívát. Válaszút elé kerültem. Akkor döntöttem, hogy egy halastavat kellene építeni – mesél a kezdetekről Szabó József. A kérdés az volt, hol legyen a tó? Ekkor kaptam egy fülest: Akasztó határában egy 70 hektáros terület alkalmas lehet tóépítésre, mert a talajban egy olyan vízzáró réteg húzódik, amely nem engedi elszivárogni a vizet. A szikes föld minősége nem érte el a hektáronkénti egy koronát sem, így nem volt nehéz hozzájutni. A munkák elkezdődtek, és 1993-ra 50 hektárnyi területen már halat neveltünk, de láttuk, hogy a gazdaságos termelés érdekében bővíteni kell. Később a szomszédokat meggyőztem, és eladták a területeiket, s 2000-re mintegy 250 hektárra bővült a gazdaság. Majd 2001-ben a Széchenyi Terv segítségével elkezdtük az Akasztói Horgászpark és Halas Csárda kiépítését, mely 2004-re el is készült – mondta a cégvezető.
A horgászpark egész rendszerét az akasztói sziki ponty tenyésztésére építette fel Szabó József. Ez a különleges hal csak itt él, a sziki ponty sajátos ízvilágát a helyi adottságok és a tenyésztés különleges technológiája adja. Hogy mi ebben a titok?
Az alapító tulajdonos – aki egyben haltenyésztő szakmérnök is – azt mondja, hogy titok nincs, csak különleges odafigyelés. A szikes, terméketlen tófenék kevés szerves anyagot tartalmaz, amely rossz ízűvé tenné az uszonyos húsát. Szennyezésmentes, jó minőségű természetes víz érkezik a soroksári Duna-ágból a Kiskunsági Főcsatornába, mely mellett épült fel a tógazdaság. A halakat alacsony darabszámú telepítéssel, extenzíven tenyésztik, stresszmentes körülmények közepette fejlődnek. Búzával, kukoricával etetik az állatokat egy sajátos, energiaszükséglet alapján kialakított takarmányozás keretében. A víz hőfoka és a hal súlya alapján kidolgoztak egy technológiát, amelynek eredményeként az uszonyos növekedik, de nem zsírosodik. Ez azt jelenti, hogy 1,8–2 kiló takarmánymennyiségből állítanak elő egy kilónyi halhúst, miközben sok helyen 3–5 kilónyi takarmányt adnak az állatnak. Az akasztói sziki hal húsa vörös, szinte nincs benne zsír. Sütőben a hús nem esik össze s az íze is nagyon jó. A haltermelés – évi 200 tonna – harmada helyben a csárdában értékesül, illetve sok vendég horgász kifizeti és elviszi a kifogott halat. De vásárolnak más cégek és társaságok is, hogy a maguk horgászhelyeit betelepítsék.
A horgászparkban több ezren fordulnak meg évente. Tavaly óta egyre többen veszik igénybe a panziót, ahol hat lakrészben egyszerre 28 személyt tudnak elszállásolni. A családok számára külön természetes vizű strandot építettek, amelynek a mélysége 120 centiméter.
A horgászpark egy öthektáros tóból, két másfél hektáros extratóból és két csatornarészből tevődik össze. Emellett a pecások egy negyvenhektáros termelőtavon is horgászhatnak. Az öthektáros részben főleg méretes pontyok, kárászok keszegek élnek, a csatornatavakban kárászok, keszegek és kisebb pontyok. Az extratóban inkább 5–20 kilós pontyok, tokfélék, amurok foghatók. A beruházásokkal leállni nem lehet.
– Az Új Széchenyi Terv támogatásával fejlesztettük a szolgáltatásokat. Esőbeállókat és stégeket, szociális helyiséget is készítettünk a két másfél hektáros tóhoz – mondja Szabó József. A strand mellett megépült a rendezvénytermünk, ahol rendszeresen tartanak esküvőket is. A növekvő igények kielégítése érdekében a strandon büfét létesítettünk. A konyhát a gépekkel együtt korszerűsítettük. Készülünk egy halfeldolgozó építésére, kész és félkész termékek gyártását tervezzük. A csárdában tervezzük egy másik szárny nyitását tíz új szobával. A tízéves évfordulón, augusztus 20-án, horgász- és szálkamenteshallé-főző versenyt rendezünk este tűzijátékkal – mondta végül a cégalapító Szabó József.
Egy felmérés szerint a nyugat-európai cégek kétharmada tönkre megy, miután átadják az alapítók a vállalkozást. Ettől nem tart Szabó József, mert a három gyermeke bedolgozta magát a családi cégbe. – Még 2009-ben leültem velük, s megkérdeztem, mi is az elképzelésük a jövőjükről. Pár nap gondolkodási idő után úgy döntöttek, hogy a cégen belül dolgoznának. Ennek megfelelően szerezték meg a diplomáikat, s ma itt is dolgoznak. A gyerekek talán azért is ragaszkodnak a céghez, mert látták felépülni, sőt részt is vettek benne. Amikor kisebbek voltak, ők etették csónakból az egyik tó uszonyosait. Amikor nagyobbak lettek, jöttek az étterembe felszolgálni, dolgoztak a horgászboltban. Amikor jogosítványt szereztek, a mezőgazdaságban is dolgoztak, traktort is vezettek, de most aratnak is. Ma a lányom, Czoborné Szabó Andrea a csárdát, a rendezvényeket viszi, Szabó Zsolt a cég irányításában vesz részt, míg Szabó Csaba a mezőgazdasággal, a tenyésztéssel és a környezetvédelemmel foglalkozik – mondta a cégalapító.
Egy felmérés szerint a nyugat-európai cégek kétharmada tönkre megy, miután átadják az alapítók a vállalkozást. Ettől nem tart Szabó József, mert a három gyermeke bedolgozta magát a családi cégbe. – Még 2009-ben leültem velük, s megkérdeztem, mi is az elképzelésük a jövőjükről. Pár nap gondolkodási idő után úgy döntöttek, hogy a cégen belül dolgoznának. Ennek megfelelően szerezték meg a diplomáikat, s ma itt is dolgoznak. A gyerekek talán azért is ragaszkodnak a céghez, mert látták felépülni, sőt részt is vettek benne. Amikor kisebbek voltak, ők etették csónakból az egyik tó uszonyosait. Amikor nagyobbak lettek, jöttek az étterembe felszolgálni, dolgoztak a horgászboltban. Amikor jogosítványt szereztek, a mezőgazdaságban is dolgoztak, traktort is vezettek, de most aratnak is. Ma a lányom, Czoborné Szabó Andrea a csárdát, a rendezvényeket viszi, Szabó Zsolt a cég irányításában vesz részt, míg Szabó Csaba a mezőgazdasággal, a tenyésztéssel és a környezetvédelemmel foglalkozik – mondta a cégalapító.-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.