A szeder egészséges, lédús, zamatos gyümölcs, kiváló alapanyag, ha desszertet szeretnénk készíteni. Hidegen-melegen egyaránt tálalhatjuk.
Ha szeretnénk egy üdítő és finom desszertet, válasszuk hozzá alapanyagnak a szedret. Túróval, mascarpónéval, tejszínhabbal keverve, vagy palacsintához öntetnek remek gyümölcs. Készülhet belőle fagylalt, vagy joghurttal hideg leves, de legtöbbször mégis lekvárban vagy szörpben végzi. Érdemes több oldaláról megismerni.
A szedret már az ókorban gyógynövényként tartották számon. Színe sötétpiros, feketés- lilás vagy fénylő fekete, és nagyon bőséges létartalmú. Íze édes-savanykás, zamatos, egyike a legfrissítőbb gyümölcsöknek. Ezek az apró bogyók valódi C-vitamin-raktárak.
Emellett ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas) és folsavban gazdag. Antioxidáns flavonoidokban gazdag, ezáltal immunerősítő, gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatású. Szörpje nagyszerűen hat rekedtség ellen.
Jó társa a többi bogyósnak, bátran keverheti áfonyával, ribizlivel, málnával. Együtt is tökéletesen illenek a linzertésztákhoz tölteléknek vagy a kuglófba, de a piskótát is megszínezik. Ha már eltelt vele, tegye bátran a fagyasztóba, és később így fagyosan is használhatja a süteményekhez, krémekhez.
A tésztához 40 dkg alma,
15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 tojás, 2 ek. cukor, olaj a sütéshez. A töltelékhez 40 dkg alma,
2 ek. vaj, 1 ek. cukor, 1 csipet őrölt fahéj. Az öntethez:
40 dkg fekete szeder, 2 ek. barna cukor. A tálaláshoz: tejszínhab spray.
Elkészítés:
1. A palacsintához meghámozzuk az almát, és a húsát durvára lereszeljük. A lisztet simára keverjük a tejjel, a tojással, a cukorral, csipetnyi sóval, és annyi szódát vagy szénsavas vizet öntünk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, amibe végül belekeverjük a reszelt almát. Palacsintasütőben a szokásos módon kb. 8 palacsintát sütünk, nem kell megijedni, ezek kicsit vastagabbak lesznek.
2. A töltelékhez megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük az alma húsát, majd a felforrósított vajon megpároljuk. Amikor puha, lecsepegtetjük, a cukorral, a fahéjjal együtt összeturmixoljuk.
3. A szederöntethez a gyümölcsöt kiválogatjuk, megmossuk. Megolvasztjuk a cukrot, és rátesszük a szedret. Amint kicsit összeesett, levesszük. Tálaláskor a palacsintákat megkenjük almapürével, feltekerjük, és tányérra tesszük. Körékanalazzuk a forró szedret, tejszínhabbal díszítjük.
1 adag: 450 kcal
A tésztához 40 dkg alma,
15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 tojás, 2 ek. cukor, olaj a sütéshez. A töltelékhez 40 dkg alma,
2 ek. vaj, 1 ek. cukor, 1 csipet őrölt fahéj. Az öntethez:
40 dkg fekete szeder, 2 ek. barna cukor. A tálaláshoz: tejszínhab spray.
Elkészítés:
1. A palacsintához meghámozzuk az almát, és a húsát durvára lereszeljük. A lisztet simára keverjük a tejjel, a tojással, a cukorral, csipetnyi sóval, és annyi szódát vagy szénsavas vizet öntünk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, amibe végül belekeverjük a reszelt almát. Palacsintasütőben a szokásos módon kb. 8 palacsintát sütünk, nem kell megijedni, ezek kicsit vastagabbak lesznek.
2. A töltelékhez megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük az alma húsát, majd a felforrósított vajon megpároljuk. Amikor puha, lecsepegtetjük, a cukorral, a fahéjjal együtt összeturmixoljuk.
3. A szederöntethez a gyümölcsöt kiválogatjuk, megmossuk. Megolvasztjuk a cukrot, és rátesszük a szedret. Amint kicsit összeesett, levesszük. Tálaláskor a palacsintákat megkenjük almapürével, feltekerjük, és tányérra tesszük. Körékanalazzuk a forró szedret, tejszínhabbal díszítjük.
1 adag: 450 kcal Szedres kehely mascarponekrémmel Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg szeder (vagy eperrel, málnával és ribizlivel vegyesen), 1 lap zselatin, 15 dkg mascarpone sajtkrém, 2 ek. cukor vagy 20 csepp édesítőszer, 1 rúd vanília, 1 dl tejszín.
Elkészítés:
1. A szedret megmossuk, lecsepegtetjük, felét áttörjük. (Ha nem akarjuk, hogy magok maradjanak benne, turmixoljuk le, majd szitán szűrjük-passzírozzuk át.)
2. A zselatint vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és lassú tűzön felolvasztjuk. A mascarponét a cukorral vagy az édesítőszerrel, a vaníliarúd pépjével és a szederpéppel kikeverjük, beledolgozzuk a zselatint is.
3. A tejszínt kemény habbá verjük (ehhez érdemes a tejszínt és a tálat is jól lehűteni), és óvatosan a szedres krémhez keverjük. A kelyhek aljára halmozzuk a megmaradt szederszemeket, majd a krémet a tetejére nyomjuk csillagcsőrös habzsákból. Jól behűtjük, és tálaláskor friss gyümölcsökkel díszíthetjük.
1 adag: 190 kcal Erdei gyümölcskoktél túróval borítva Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg ribizli, 15 dkg áfonya, 15 dkg szeder, 15 dkg málna,
1 citrom, 5 dkg xilit vagy 1 ek. folyékony édesítőszer, 2 tojás, 50 dkg sovány tehéntúró, 1 kis pohár zsírszegény tejföl, 1 mk. őrölt fahéj, 1 mk. őrölt szegfűszeg.
Elkészítés:
1. A gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, és konyhai papírkendő lecsepegtetjük. Készíthetjük egyfajta gyümölcsből is! Összekeverjük a citrom levével, a xilittel vagy a folyékony édesítőszerrel, majd egy nagyobb, vagy négy kisebb méretű tűzálló porcelánedény alján szétterítjük.
2. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A túrót a tejföllel, a tojássárgájával, a fahéjjal, a szegfűszeggel krémesre összedolgozzuk. Ha nem elég krémes villával vagy krumplinyomóval törjük többször át. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A túróhabot a gyümölcsökre simítjuk, és a sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük, amíg a teteje szépen megbarnul. Tányérra kanalazzuk, és melegen vagy langyosan tálaljuk.
1 adag: 166 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.